Η συνταγή έρχεται από τον βορρά, από τον Meik Wiking, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ευτυχία, στην Κοπεγχάγη, και συγγραφέα του διάσημου «Το βιβλίο του hygge».
Το νέο του βιβλίο ονομάζεται «Βιβλίο του lykke» και ο συγγραφέας περιγράφει τις συνήθειες, σε όλο τον κόσμο, που βοηθούν για τον δρόμο προς την ευτυχία.
Το «Βιβλίο του Hygge, ζήστε καλύτερα, η μέθοδος της Δανίας», μεταφράστηκε ήδη σε 31 γλώσσες. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2016 και προσφέρει τις βασικές αρχές της ευτυχίας. Στο νέο βιβλίο του, ο συγγραφέας κάνει τον γύρο του κόσμου «των ευτυχισμένων ανθρώπων».
Σε αυτό το έργο, ο Meik Wiking προσπαθεί να καταλάβει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, στις διάφορες χώρες. Για να απαντήσει στο ερώτημα, ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στη συνταγή των Δανών, αλλά θέτει ερωτήματα που απασχολούν τους πολλούς: τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Πόσες ώρες πρέπει να εργαζόμαστε; Η πόλη μας κάνει πιο δυστυχισμένους; Γύρω από έξι μεγάλα θέματα -φιλία, χρήμα, υγεία, ελευθερία, εμπιστοσύνη και καλωσύνη- το βιβλίο παραθέτει στατιστικές για την ευτυχία σε όλο τον κόσμο.
Ο συγγραφέας εκτιμά ότι είναι περιττό να αλλάξεις ριζικά την καθημερινότητά σου για να ευτυχήσεις. Οπως αναφέρει, το μυστικό όλων των ευτυχισμένων ανθρώπων βρίσκεται στις παρέες τους.
«Οπου κι αν κατοικεί κάποιος, αν έχει στέρεες ανθρώπινες σχέσεις στις οποίες μπορεί να βασιστεί, τότε νιώθει πιο ευτυχισμένος. Αν έχουμε φίλους που μας αποδέχονται όπως είμαστε και μας βοηθούν να γίνουμε αυτοί που θέλουμε, τότε έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε», υπογραμμίζει.
Και τα χρήματα, τι ρόλο παίζουν; «Αν έχουμε αρκετά χρήματα για την κατοικία και την τροφή μας, τότε δεν χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα. Αλλά κοιτάζοντας τι έχει ο γείτονας, τότε έχουμε την εντύπωση ότι μας λείπουν», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον Meik Wiking, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εκτιμήσουμε την ζωή που ζούμε. Λέει χαρακτηριστικά: «Το να βοηθάς τους άλλους επιτρέπει να νιώσεις χρήσιμος και να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις».
Οι συμβουλές του Meik Wiking
Κάντε σωματική δραστηριότητα. «Ολοι δεν έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο. Πρέπει να αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για να ασκηθούμε. Για παράδειγμα, εγώ πίνω πολλούς καφέδες. Εκεί που εργάζομαι, η μηχανή του καφέ είναι πολύ αργή. Ε, λοιπόν, περιμένοντας να γεμίσει το φλυτζάνι μου, ανεβαίνω τα τέσσερα πατώματα του κτιρίου με τα πόδια. Μέσα σε μια εβδομάδα, είναι σαν να έχω ανέβει το Empire State Building».
Αφήνω το τηλέφωνο. «Οταν βρίσκομαι με την οικογένειά μου, κλείνουμε τα τηλέφωνα, μεταξύ 6 και 8 το βράδυ, την ώρα που οι Δανοί δειπνούμε. Αυτό μας επιτρέπει να μιλάμε μεταξύ μας και να νιώθουμε πραγματική οικογένεια», αναφέρει. Ο συγγραφέας είναι εντελώς αρνητικός με τα social media, τα οποία, όπως λέει, μας κάνουν δυστυχισμένους γιατί μας ωθούν να συγκρίνουμε τη ζωή μας με αυτή των άλλων, συνεχώς.
Διαλογισμός. «Οταν δεν εργάζομαι, προσπαθώ να βρω κάποιες στιγμές διαλογισμού, Στο Μπουτάν υπάρχουν σχολές που μαθαίνεις να διαλογίζεσαι, σιωπώντας για ένα λεπτό. Πάνω από 8 000 μαθητές συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ομάδες που έκαναν την άσκηση διαλογισμού είχαν πιο ευτυχισμένους ανθρώπους».