Υπάρχει γονίδιο γονιμότητας; - iefimerida.gr

Υπάρχει γονίδιο γονιμότητας;

Εξωσωματική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η μαμά σου δυσκολεύτηκε να κάνει παιδί, τότε αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς κι εσύ;

Η αδερφή σου έκανε μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση; Μήπως, λοιπόν, η υπογονιμότητα μπορεί να «τρέχει» στην οικογένεια; Το ιατρικό ιστορικό των γονιών σας ή των παππούδων σου θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθειά σου να συλλάβεις, όταν θα αποφασίσεις ότι ήρθε εκείνη η ώρα;

Η αλήθεια είναι ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει ότι, εάν η μητέρα πάσχει από υπογονιμότητα, εξαιτίας πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας που οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40, η πιθανότητα να την κληρονομήσει και στην κόρη της είναι 31%. Παρόμοια, για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι μια άλλη κοινή αιτία υπογονιμότητας, οι έρευνες έχει δείξει ότι το 35% των μητέρων και το 40% των αδελφών των γυναικών με το σύνδρομο επηρεάζονται από αυτή την πάθηση. Επίσης, αρκετά προβλήματα, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σύλληψη αλλά και στην εγκυμοσύνη, έχουν ένα κληρονομικό υπόβαθρο, όπως για παράδειγμα τα ινομυώματα.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, τονίζει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασαφηνίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει γονίδιο γονιμότητας. Είναι φυσικό, όμως, μια γυναίκα να αναρωτιέται εάν τα θέματα γονιμότητας είναι γενετικά και τα έχει κληρονομήσει από τους γονείς της, όπως, επίσης, να φοβάται αν στο μέλλον θα μπορούσε η ίδια να κληροδοτήσει τυχόν πρόβλημα γονιμότητας στα δικά της παιδιά. Γενικά, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα γονιμότητας μεταξύ των προηγούμενων γενεών δεν καθορίζουν τη γονιμότητα των επόμενων γενεών. Σήμερα, ξέρουμε περισσότερα από ποτέ για τους λόγους αύξησης της υπογονιμότητας. Στην περίπτωση των γυναικών, για την υπογονιμότητα μπορεί να ευθύνονται οι ορμονικές διαταραχές, που με τη σειρά τους σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την πρόωρη εμμηνόπαυση, την ενδομητρίωση, παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, διθάλαμος μήτρα), το αφιλόξενο περιβάλλον του τραχήλου (μη φιλική - προς τα σπερματοζωάρια - τραχηλική βλέννη). Εξάλλου, οι εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνουν κατά κανόνα λύση σε αυτά προβλήματα, επιτρέποντας στις γυναίκες αυτές να αποκτήσουν παιδιά, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να απασχολεί τις γυναίκες δεν είναι αν έχουν κληρονομήσει το πρόβλημα υπογονιμότητας της μαμάς, της γιαγιάς ή της θείας τους, αλλά η ηλικία τους. Η καθυστέρηση απόκτησης παιδιού είναι ο κύριος λόγος υπογονιμότητας στις γυναίκες, αφού είναι γνωστό ότι μετά τα 35 φθίνει η γονιμότητά τους και όσο μεγαλώνουν, η δυσκολία σύλληψης μεγαλώνει κι αυτή. Επιπλέον, αυξάνονται και οι γενετικές-χρωμοσωμικές ανωμαλίες».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γονιμότητας ανδρών και γυναικών, καθώς και για την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Embio γονιμότητα Θανάσης Παράσχος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ