«Πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι και προς το δικό μας συμφέρον η σταθεροποίηση της περιοχής».
Αυτό δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι «η ευρωπαϊκή ένταξη πρέπει να γίνει καταλύτης για λύση και όχι για διαιώνιση προβλημάτων».
Ερωτηθείς εάν η ΝΔ εκτιμά ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ ή πρέπει να μετατεθεί για αργότερα» ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει «θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια που θα ήταν, από την αρχή μέχρι το τέλος, εθνική. Όχι κομματική και ακόμα περισσότερο, όχι μικροκομματική».
Ο τομεάρχης της ΝΔ, στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτάται «γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η πόλωση, ενώ δεν υπήρχε το 2008» για να απαντήσει ο ίδιος ότι «η προσέγγιση της πολιτικής τότε ήταν εντελώς διαφορετική. [...] Διότι ξέραμε και πιστεύαμε βαθειά ότι η μάχη ήταν εθνική, όχι κομματική».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι του μετέφερε την αγωνία της ΝΔ «για το που φαίνεται να κινείται το θέμα» και του κατέστησε σαφές ότι «η λύση θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη».
Ο κ. Κουμουτσάκος σχολιάζει και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, λέγοντας ότι «προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων και κάνουν ακόμα ποιο δύσκολη την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».
Για το αυριανό συλλαλητήριο ο τομεάρχης της ΝΔ υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε μια εποχή που η κρίση έχει δοκιμάσει το αίσθημα της αξιοπρέπειάς τους, οι Έλληνες δεν μπορούν να αποδεχτούν και τον τραυματισμό της εθνικής τους υπερηφάνειας». Ωστόσο, ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα πάει στο συλλαλητήριο απαντά λακωνικά λέγοντας: «Οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Ντιμιτρόφ δείχνουν πια το δρόμο. Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση».
Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη που εξέφρασε τους φόβους του για τυχόν ατύχημα» στο Αιγαίο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σημειώνει: «Το 2018 καταγράφεται επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο. [...] Πρόκειται για σαφή ποιοτική επιδείνωση της κατάστασης που εάν δεν τερματιστεί, θα μπορούσε να καταστεί μη διαχωρίσιμη».
Η συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στη Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Κύριε Κουμουτσάκο, θα ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας, η ΝΔ συμφωνεί ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ» ή επιθυμεί το θέμα να μετατεθεί για αργότερα, όπως ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός;
Η επίλυση, ειδικά του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση κι ένα αρραγές εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό. Θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια που θα ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος εθνική. Όχι κομματική, και ακόμα περισσότερο όχι μικροκομματική. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν διαμόρφωσε προϋποθέσεις συγκλίσεων και εθνικής ενότητας, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για να τη δυναμιτίσει. Τρία είναι τα μεγάλα ατοπήματά της: Δεν έκανε καν το αυτονόητο, να διαμορφώσει μια ενιαία κυβερνητική- διαπραγματευτική θέση με τον κυβερνητικό εταίρο, καλλιεργώντας συνειδητά την ένταση γύρω από αυτό το θέμα στον δημόσιο διάλογο- και αυτό έγινε με σαφή μικροκομματική σκοπιμότητα. Επέβαλε επί μήνες, πάλι σκόπιμα, αποκλεισμό ενημέρωσης στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Λοιδόρησε την παραδοσιακή έκφραση εθνικών ευαισθησιών των Ελλήνων ταυτίζοντας την Εκκλησία και τις εκδηλώσεις των πολιτών με τα άκρα και τη Χρυσή Αυγή. Συμπέρασμα: Αντί για σοβαρότητα και σύνεση, η κυβέρνηση πολιτεύτηκε με αλαζονεία και πονηριά. Έμεινε μόνη. Απέναντι από τον λαό και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα βυθίζεται στη μοναξιά και την αλαζονεία της».
Από τη μια λέτε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και από την άλλη κατηγορείτε αυστηρά την κυβέρνηση. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;
Θα σας απαντήσω με μια ερώτηση. Γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η πόλωση ενώ δεν υπήρχε το 2008; Γιατί η προσέγγιση της πολιτικής μας τότε, από τον Κώστα Καραμανλή, τον Πέτρο Μολυβιάτη, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ήταν εντελώς διαφορετική. Και σας το λέω μετά λόγου γνώσης, καθώς ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών τότε. Είχαμε διαμορφώσει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μέσα από συστηματική, αθόρυβη και ουσιαστική ενημέρωση και συνεννόηση. Διότι ξέραμε και πιστεύαμε βαθιά ότι η μάχη ήταν εθνική, όχι κομματική. Σήμερα βιώνουμε τη διαφορά μεταξύ της δικής μας πολιτικής αντίληψης και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συνεπώς, η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε αυτό το σημείο της πόλωσης στο οποίο αναφέρεστε. Έχει λοιπόν και την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Τι μεταφέρατε στον Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας, και πώς τοποθετήθηκε στην πρόταση της ΝΔ ο ίδιος; Υπήρξε διάσταση απόψεων, με σας να μην δέχεστε το σπάσιμο της λύσης και ο ίδιος να το υιοθετεί;
Του μετέφερα την αγωνία της Νέας Δημοκρατίας για το που φαίνεται να κινείται το θέμα. Και κατέστησα σαφές ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Θα πρέπει να προβλέπει την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, να περιλαμβάνει μια ονομασία που να διαχωρίζει σαφώς τη γειτονική χώρα από τη Μακεδονία μας. Και αυτή η ονομασία να υιοθετηθεί για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος.
Ποιο είναι σχόλιό σας για τις πρόσφατες δηλώσεις Ντιμιτρόφ, ότι δεν διαπραγματεύονται την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας»;
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Το ζήτημα είναι τι διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι «προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι να υπάρξει λύση-πακέτο». Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απορρίπτει τα «περί ενδιάμεσης συμφωνίας» και σημειώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξή της στην ΕΕ. Επί της ουσίας, λοιπόν, πού διαφωνείτε; Δεν βάζει η κυβέρνηση τις «κόκκινες γραμμές» που βάζετε και εσείς ως ΝΔ;
Η ΝΔ δεν διαπραγματεύεται. Ούτε έχουμε την πλήρη εικόνα από τις λεπτομέρειες και τους συσχετισμούς. Παραδείγματος χάριν μαζί με όλους τους Έλληνες ακούσαμε ξαφνικά ότι η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει καν θίξει το ζήτημα της δήθεν «μακεδονικής» εθνότητας. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν η εφαρμογή της όποιας λύσης θα είναι συνολική ή θα είναι σε στάδια. Όμως, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λύση σε δόσεις ενώ η Ελλάδα πληρώνει τοις μετρητοίς, αντιβαίνει στα συμφέροντά μας. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ωστόσο, δεν είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και της Ελλάδος η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωατλαντική συμμαχία;
Σταθερή θέση μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι και προς το δικό μας εθνικό συμφέρον η σταθεροποίηση στην περιοχή. Ωστόσο τα βήματα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνονται χωρίς κάποιες αυτονόητες προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η απάλειψη κάθε ίχνους ανιστόρητου αλυτρωτισμού. Η ευρωπαϊκή ένταξη μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για λύση και όχι για διαιώνιση προβλημάτων.
Η ΝΔ έχει διαταράξει τη σχέση της με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο και ανήκει, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ζοζέφ Ντολ που εξέφρασε την ελπίδα για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και καλωσόρισε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει;
Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Ντολ έχοντας στο μυαλό του τις εξωτερικές συνθήκες. Δηλαδή πριν γίνει κατανοητό σε όλους ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατακερμάτισε το εθνικό μέτωπο επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη από ένα εθνικό θέμα. Τώρα όλοι κατανοούν ότι η συνειδητή πόλωση και ο διχασμός που επιδίωξε η κυβέρνηση διασπώντας το εθνικό μέτωπο, υποσκάπτει τις προοπτικές επίλυσης.
Με την ιδιότητα σας ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω: Συμμερίζεστε τους φόβους που εξέφρασε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ο Αμερικανός πρέσβης για «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;
Διαπιστώνουμε ότι και το 2018 καταγράφεται επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, ενώ το 2017 ήταν ήδη μία από της χειρότερες χρονιές των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ειδικά για τα Ίμια, θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως για δεύτερη φορά εντός ενός μηνός τουρκικά σκάφη προσπαθούν να διακόψουν τον πλου ελληνικών σκαφών στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Πρόκειται για σαφή ποιοτική επιδείνωση της κατάστασης που εάν δεν τερματιστεί, θα μπορούσε να καταστεί μη διαχειρίσιμη. Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις στενού Συμβούλου του Προέδρου Ερντογάν. Είναι σαφές ότι οι διπλωματικές και άλλες ενέργειες της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας για μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας δεν αποδίδουν. Αυτήν την ανησυχία μας εξέφρασα θεσμικά με Ερώτηση που κατέθεσα χθες στη Βουλή προς τον υπουργό των Εξωτερικών.
Σχολιάζοντας τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα ήθελα να μου πείτε: μετά την διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο θέμα της ΠΓΔΜ -έστω και αν υπάρξει η διαβεβαίωση για στήριξη στην κυβέρνηση- θα βλέπατε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Ποιος μπορεί να το αποκλείσει; Αλλά γι΄ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους ΑΝΕΛ. Για την κυβέρνηση, πάντως, που έκανε την «kolotoumba» διεθνή έκφραση, υπάρχει η γενική αίσθηση ότι «όλα γίνονται», όλα ξεχνιούνται όταν το διακύβευμα είναι η καρέκλα της εξουσίας.
Ωστόσο για σας ως ΝΔ, συνεχίζει να υφίσταται θέμα «δεδηλωμένης» στην περίπτωση που το ζήτημα με την ΠΓΔΜ έλθει στη Βουλή και ψηφιστεί από άλλα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ;
Η χώρα δεν μπορεί για ένα ζωτικό εθνικό θέμα να κυβερνάται με πλειοψηφίες μεταβλητής γεωμετρίας.
Με δεδομένο ότι αύριο γίνεται το συλλαλητήριο στη Αθήνα θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η δική σας θέση για τα συλλαλητήρια.
Σε μια εποχή που η κρίση έχει δοκιμάσει το αίσθημα της αξιοπρέπειάς τους, οι Έλληνες δεν μπορούν να αποδεχθούν και τραυματισμό της εθνικής τους υπερηφάνειας. Τα συλλαλητήρια λοιπόν, γίνονται πεδίο έκφρασης της εθνικής ευαισθησίας των πολιτών. Στα συλλαλητήρια δεν ασκείται αλλά μπορεί να ενισχύεται η εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτό το υποβάθμισε, ή ακόμα χειρότερα το αγνόησε η κυβέρνηση. Αντί να αξιοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δύναμη του λαϊκού αισθήματος το μείωσε και το λοιδόρησε. Διέπραξε μεγάλο λάθος.
Εσείς θα πάτε στο συλλαλητήριο;
Οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Ντιμιτρόφ δείχνουν πια τον δρόμο. Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση.
Τέλος, πώς σχολιάζετε την απειλητική επιστολή που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς στην οποία γραφόταν «έχουμε τρεις σφαίρες για σένα»;
Καταδίκασα κατηγορηματικά τις απαράδεκτες και άνανδρες απειλές κατά της ζωής του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ