Σε στρατηγικό ανασχεδιασμό με αρχή, μέση και τέλος, ώστε η εφαρμοσμένη δημόσια αγροτική έρευνα να παράξει την καινοτομία που θα δώσει σύγχρονα εγχώρια τεχνολογικά εργαλεία στους Έλληνες του πρωτογενούς τομέα, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος ανακήρυξε το 2018 «χρονιά έρευνας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα».
Βέβαια, όπως ο ίδιος αναγνώρισε, μιλώντας σε σημερινή σχετική εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της 27ης Agrotica , η ανατροπή της «δυσμενούς» κατάστασης σήμερα στους τομείς έρευνας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, «δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε και ταχύρρυθμη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο, κόπο, σχέδιο, πιθανές αντιπαραθέσεις και σίγουρα σημαντική χρηματοδότηση».
Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια τομή, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι τυχαίο που ο Έλληνας πρωθυπουργός σε κάθε αναπτυξιακό συνέδριο θεωρεί την έρευνα και την καινοτομία ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης». Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε επίσης ότι η αναδιοργάνωση του ερευνητικού τομέα και οι εφαρμογές στο πεδίο, στο σύνολο του αγροτικού χώρου, «αποκτούν βασιμότητα» με: την ολοκλήρωση της πρόσληψης 100 νέων ερευνητών από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ), το άνοιγμα μέτρων και προγραμμάτων που άπτονται της έρευνας είτε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 είτε από ΕΣΠΑ γενικότερα μέσω της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ φορέων της αγροτικής οικονομίας ΑΕΙ - ΤΕΙ - ερευνητικών φορέων και την ψήφιση του νομοσχεδίου που εχει κατατεθεί και αφορά την αναδιοργάνωση του "ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ". Τόνισε ότι ήδη ο "ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ" και το επιστημονικό συμβούλιό του, ξεκίνησαν τις διαδικασίες ανάπτυξης της στρατηγικής της έρευνας στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα.
'Οπως διευκρίνισε, η αποστολή της στρατηγικής της αγροτικής έρευνας στην Ελλάδα, που υιοθετείται και ενσωματώνεται πλήρως στον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ, ορίζεται επιγραμματικά ως η προσπάθεια για την επίτευξη επάρκειας και ανταγωνιστικότητας τροφίμων φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων και για την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και την ισχυροποίηση της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη της αγροτικής έρευνας και παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε βέβαια, ότι η στρατηγική της αγροτικής έρευνας της χώρας, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, που αφορούν τα βιώσιμη παραγωγή προϊόντων και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και διαχείριση των φυσικών πόρων και την ισόρροπη, στοχευμένη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.
Στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σήμερα στη διαδικασία χρηματοδότησης και συγκεκριμένα σε εκείνο της ΓΓΕΤ με τον τίτλο: «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» και του ΥΠΑΑΤ, με το "Μέτρο 16" του ΠΑΑ και τον τίτλο «Συνεργασία». «Το πρόγραμμα αυτό θα προκηρυχθεί σύντομα και έχει ως βασικό στόχο την αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων από συνεργατικά σχήματα όλων των τομέων της οικονομίας», διευκρίνισε.
Περαιτέρω σημείωσε ότι, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από το "Μέτρο 16" δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, αλλά και στον τομέα των τροφίμων, όπως επίσης στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ενθαρρύνεται και προωθείται η έναρξη και λειτουργία νέας συνεργασίας με τη μορφή Επιχειρησιακής Ομάδας μεταξύ φορέων προερχόμενων, τόσο από την παραγωγική δραστηριότητα, όσο και από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, ενώ ενισχύεται η ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας σε πιλοτικά έργα και νέα προϊόντα.
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου επανέλαβε το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ, που όπως είπε «παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο ως προς την φιλοσοφία, τις αξίες και τους στόχους του», οι οποίοι είναι:
*Η επάρκεια των βασικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων διατροφής.
*Η αύξηση συμμετοχής του αγροτικού τομέα στον διεθνή καταμερισμό με τη βελτίωση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.
*Η έναρξη παραγωγικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και πληθυσμιακής επανατοποθέτησης της υπαίθρου, των πόλεων και των χωριών της, στη βάση επίλυσης αντιθέσεων και αντιφάσεων δομικού, ιστορικού και οικονομικού χαρακτήρα.
*Η κοινωνική δικαιοσύνη με την σχετική έννοια μιας μεταβατικής ιστορικής φάσης και το "άνοιγμα'' των δυνατοτήτων εμβάθυνσής της.
Επισημαίνεται ότι στην ομιλία του ο υπουργός, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις προσπάθειες των εκατοντάδων ερευνητών του χώρου σε όλα τα ιδρύματα κατά τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι «η εφαρμοσμένη δημόσια αγροτική έρευνα χάθηκε κάπου μεταξύ αποσπασματικότητας, ανεφάρμοστου, έλλειψης πόρων, έλλειψης οργάνωσης, πολιτικών επιλογών πλήρους ιδιωτικοποίησης της και κυρίως έλλειψης στρατηγικής».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, βράβευσε τον υπουργό, που είναι απόφοιτος της συγκεκριμένης σχολής, ως διαπρεπή εκπρόσωπό της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ