Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι το new entry στην τριάδα των κριτών του... λίγο πιο ριάλιτι φέτος, ΜasterChef.
Μαζί με τον Σωτήρη Κοντιζά, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος για φέτος έχουν αναλάβει το ρόλο του «κακού». Κάποιες φορές τα σχόλιά τους είναι πιο καυστικά, κατά πολλούς ειρωνικά, κατά ορισμένους δε, προσβλητικά.
Ηταν μάλιστα, ένα σχόλιο του Κουτσόπουλου, στα πρώτα μάλιστα, επεισόδια του MasterChef που προκάλεσε ντόρο. Σχολιάζοντας το πιάτο ενός διαγωνιζόμενου τού είχε πει: «Αυτό εδώ ξέρεις πως το λέμε στα μαγαζιά; Σκουπίδι!Γρηγόρη, επέλεξες ένα πιάτο να το παρουσιάσεις μπροστά μας που είναι ημιτελές. Για κάποιο λόγο θεωρείς ότι ένα στοιχείο έλειπε από το πιάτο, ένα φαφλατάδικο, μπερδεμένο που είπες. Επειδή και οι τρεις δουλεύουμε σε εστιατόρια και υποδεχόμαστε κόσμο που ηλικιακά είναι πάνω κάτω κοντά σου, ξέρεις πώς τους ονομάζουμε; Μαγειρικούς τσαρλατάνους, οι οποίοι σκαλίζουν να βρουν στο ίντερνετ ότι μπορούν και πηγαίνουν μετά και έχουν ύφος, αραδιάζοντας τρεις σειρές αρλούμπες από πράγματα που δεν ξέρουν τι είναι. Δεν έχεις καμία θέση εδώ πέρα. Όχι μόνο μαγειρικά, αλλά και ως ύφος. Είναι καλό να υπερασπίζεσαι το πιάτο σου, αλλά να έχεις και κάτι να πεις».
Καλεσμένος χθες στην εκπομπή της Κατερίνας Καραβάτου, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος κλήθηκε να μιλήσει για την αυστηρότητα που έχουν τα σχόλια του, αλλά και συγκεκριμένα για το «σκουπίδι που είχε αναφερθεί τότε.
«Θα σου πω γιατί έγινε και μεγάλη κουβέντα για αυτό. Καταρχήν να πούμε ότι «σκουπίδι» είπαμε το πιάτο του ανθρώπου και όχι τον άνθρωπο. Δεν προσβάλαμε ποτέ έναν άνθρωπο. Είναι μια λέξη την οποία χρησιμοποιώ. Είναι στο καθημερινό μου λεξιλόγιο. Να αποκωδικοποιήσουμε τι σημαίνει σκουπίδι. Σκουπίδι είναι κάτι που δεν θα τρώγαμε εμείς και ασυνείδητα κάποιος μάγειρας το σερβίρει σε κάποιον πελάτη μας στο μαγαζί.
Εγώ επειδή το βράδυ πηγαίνω στα μαγαζιά και μαγειρεύω και σερβίρω κόσμο, και επειδή δεν έχω καμιά ματαιοδοξία πλέον. Ξέρω γιατί μαγειρεύω. Μαγειρεύω για να χαίρεται ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί όταν τον φιλοξενούμε. Είμαι πέντε φορές πιο αυστηρός από αυτό που είπα στον φίλο μας και με τους συνεργάτες μου, όταν βγάζουν κάτι στον κόσμο το οποίο δεν θα το έτρωγαν οι ίδιοι. Είναι πρακτικό.
Έρχεται ένα ζευγάρι στο μαγαζί μας να φάει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δουλέψει 10 – 12 ώρες και έρχονται να σου αφήσουν το μεροκάματο τους. Δεν συζητάω για να κάνει κάποιο λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Αν συνειδητά πάρει κάτι κακό και το σερβίρει σε αυτό τον άνθρωπο που μια μέρα από τη ζωή του έρχεται να μας τη χαρίσει, να μας την πληρώσει για να περάσει καλά, είμαι πέντε φορές πιο αυστηρός.
Ο φίλος μας που είχε έρθει στο πρώτο επεισόδιο που του είπαμε «Είναι σκουπίδι». Ζήτησα το λόγο και του το είπα. Αυτό το παιδί δεν το ξέρω προσωπικά και αν προσβλήθηκε του ζητώ και συγγνώμη, αλλά είχε να κάνει με αυτό που μας έδειξε μπροστά μας εκείνη τη στιγμή ως επαγγελματική ιδιότητα. Δεν είχε να κάνει με το πιάτο του. Αυτό το παιδί εγώ το είδα ως σημείο των καιρών. Αυτό το ηλικιακό εύρος 22-28 που θέλει να ζει μέσα στην ταχύτητα, λίγο ό,τι μπορούμε από το ίντερνετ, να μην πάμε να το δούμε κανονικά, να μην κοπιάσουμε πάρα πολύ.
Άμα το δεις από την άλλη ανάγνωση, συζητάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος ήρθε να διεκδικήσει μια δουλειά, άσε την τηλεόραση, πες ότι δεν ήταν στην τηλεόραση, πες ότι ερχόταν στο μαγαζί μας να διεκδικήσει μια δουλειά. Και φέρνει ένα υλικό το οποίο δεν έχει μπει στον κόπο ούτε να γκουγκλάρει τι είναι αυτό. Σαν φιλοσοφία δες το, όχι σαν πιάτο», εξήγησε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος.