Στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» συμπεριέλαβαν οι ΗΠΑ τον Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
«Ο Χανίγια έχει στενούς δεσμούς με τον στρατιωτικό βραχιόνα τη Χαμάς και είναι υπέρμαχος του ένοπλου αγώνα, περιλαμβανομένου και εκείνου κατά αμάχων», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέτοντας ότι ο Χανίγια ενεπλάκη σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών και Αμερικανών.
«Βαρύνεται με υποψίες ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών», ενώ η οργάνωσή του «ευθύνεται για τον θάνατο 17 Αμερικανών που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Ήδη από το 1997 η Χαμάς έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού».
Η ανακοίνωση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε σε μια χρονική περίοδο, όπου η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Παλαιστινίων έχει χτυπήσει κόκκινο, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμ, στα τέλη του 2017.
Ο Ισμαήλ Χανίγια έχει δηλώσει ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται κάθε διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Το υπουργείο Εξωτερικών συμπεριέλαβε επίσης σήμερα τρεις οργανώσεις στη «μαύρη λίστα» του: τη Χαρακάτ αλ Σαμπιρίν, μια παλαιστινιακή οργάνωση «που ενεργοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη» και «έχει την υποστήριξη του Ιράν», τη Λιουά αλ Ταουρά, μια οργάνωση που εμφανίστηκε το 2016 στην Αίγυπτο και τη Χασμ, μια αιγυπτιακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2015
Η αντίδραση της Χαμάς
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να συμπεριλάβει τον ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» δεν θα αποδυναμώσει τη μάχη εναντίον του Ισραήλ.
Αυτή η απόφαση «που στοχεύει στο να ασκήσει πιέσεις στην αντίσταση είναι καταδικασμένη στο να αποτύχει. Δεν θα αποθαρρύνει το να συνεχίσουμε την αντίσταση έως εκδιώξουμε τον κατακτητή», σημειώνει η Χαμάς σε ένα δελτίο τύπου.