Την παρέμβαση κυβερνητικών παραγόντων στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης απέκρινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι αυτό παραβιάζει την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», με θέμα: Κοινό περί δικαίου αίσθημα Vs. Κράτος δικαίου, το δύσκολο τρίγωνο: Δικαιοσύνη - Κοινή Γνώμη – Πολιτική, ξεχώρισε στην ομιλία του το κοινό περί δικαίου αίσθημα από το Κράτος Δικαίου.
«Είναι διαφορετικό ζήτημα αν η κριτική είναι επιστημονική ή δημοσιογραφική και τελείως διαφορετικό αν η κριτική είναι πολιτική κριτική από όργανα κυβερνητικά», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Διότι είναι άλλο ένα όργανο και οι περιορισμοί που έχει στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών και άλλο το τι κάνει ως πολίτης ή επιστήμονας. Και χειρότερο από την κριτική είναι η προαναγγελία ή η δημόσια πίεση από του βήματος της Βουλής. Ότι «περιμένω μια παραδειγματική απόφαση για αυτό». “Εϊναι απαράδεκτο να υπάρξει μια άλλη απόφαση σε εκκρεμή υπόθεση». Φυσικά όλα αυτά έχουν κριθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι παραβιάζουν το άρθρο 6 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι από την κοινή γνώμη απουσιάζει το δικαιοκρατικό αίσθημα. «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη του αναγκαίου δικαιοκρατικού αισθήματος στην κοινη γνώμη. Η κοινή γνώμη είναι δημοκρατική κατά τεκμήριο, διεκδικεί να γίνει πλεοψηφία, δεν αρέσκεται να είναι μειοψηφία, αλλά ασκεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Σπανίως όμως είναι φιλελεύθερη. Με την έννοια του σεβασμού των εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου. Η κοινωνία στη φυσική της μορφή είναι ζούγκλα. Είναι θεσμική επεξεργασία όλες οι εγγυήσεις του Κράτους δικαίου και του νομικού πολιτισμού», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πολιτικός και ο δικαστικός λαϊκισμός
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη στάση των ΜΜΕ, ενώ επέκρινε τον πολιτικό και τον δικαστικό λαϊκισμό. «Η στάση των μέσων ενημέρωσης συντηρεί και αναπαράγει και διογκώνει αυτόν τον θεσμικό λαϊκισμό, που είναι άκρως επικίνδυνος, η δε επιστήμη σιωπά. Και βέβαια ο πολιτικός λόγος δεν αρθρώνεται. Γιατί υπάρχει πολιτικός λαϊκισμός, όταν όπως είπε ορθά ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πολιτικός καθοδηγείται από την κοινή γνώμη, δεν επικοινωνεί μαζί της αλλά σύρεται από αυτήν, αλλά υπάρχει και νομικός λαϊκισμός, υπάρχει και δικαστικός λαϊκισμός, υπάρχει και εκκλησιαστικός λαϊκισμός, και καλλιτεχνικός λαϊκισμός, άπειρες μορφές λαϊκισμού, πιο επικίνδυνες κατά βάθος από τον πολιτικό λαϊκισμό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Η παραδειγματική τιμωρία
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην έννοια της παραδειγματικής τιμωρίας, η οποία εκφράζει όπως είπε το κοινό αίσθημα. «Δεν αποδέχεται καθολικά η κοινή γνώμη στις δυτικές κοινωνίες συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, ως καθολικές κατακτήσεις τις κατακτήσεις του Κράτους Δικαίου. Δεν αποδέχεται: το τεκμήριο της αθωότητας, την τυποποίηση του ποινικού φαινομένου, την ποινική παραγραφή, την τυποποίηση της φορολογικής υποχρέωσης, των άλλων βεβαίως. Δεν αποδέχεται την απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής νόμου, τις προϋποθέσεις και τα όρια της προσωπικής κράτησης. Η παραδειγματική τιμωρία εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Μα, κάθε τιμωρία είναι παραδειγματική. Αν πάνω σε αυτή τη λειτουργία προσθέσεις και την παραδειγματική τιμωρία, τότε καταργείς το Κράτος Δικαίου», κατέληξε ο κ Βενιζέλος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ο Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σταύρος Τσακυράκης, Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.
Πικραμμένος: «Δικάζουν οι Ρουβίκωνες»
Ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος στην ομιλία του υποστήριξε πως η δικαστική εξουσία επηρεάζεται άμεσα από την πολιτική εξουσία αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μπορεί άραγε η κοινή γνώμη και η πολιτική εξουσία να επηρεάσουν την δικαστική εξουσία και πως; Ναι, λέω. Θεωρώ ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, κλπ, επηρεάζουν έμεσα και ορισμένες φορές καίρια την ανεξαρτησία των δικαστών και την απονομή της Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Πικραμμένος.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δράση του «Ρουβίκωνα», ως σύμπτωμα εξωθεσμικής απονομής Δικαιοσύνης, που καταλύει το Κράτος Δικαίου. «Ένα άλλο φαινόμενο της εποχής μας είναι οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και φορείς που θεωρούν ότι πρέπει να απονέμουν Δικαιοσύνη με τον δικό τους τρόπο. Έτσι δικάζουν οι Ρουβίκωνες, δικάζουν οι Χρυσαυγίτες, δικάζουν οι συνδικαλιστές, και πάει λέγοντας. Και αν διακρίνεται εδώ πουθενά το Κράτος Δικαίου μου το λέτε. Το Κράτος Δικαίου είναι σε πλήρη υποχώρηση».
Στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Δικαιοσύνη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές του Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Γιάννης Μανιάτης και η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας.