Την άποψη πως «πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένας άνθρωπος» και πως όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, σηκώνοντας μαζί το βάρος του Προσφυγικού, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Καταρρίπτοντας μύθους», που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως: «πολλές χώρες έχουν σηκώσει το βάρος που τις αναλογεί στο Προσφυγικό. Εμείς όμως θέλουμε όλες οι χώρες να σηκώσουν το ίδιο βάρος. Δεν υπάρχει επιλογή στο να δείξεις αλληλεγγύη. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και η Ευρώπη θα πρέπει να μας βοηθήσει να βγούμε από τη δύσκολη θέση».
Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο, «η κατάσταση στη Συρία δεν βελτιώνεται και η Ελλάδα θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από το Προσφυγικό», γι αυτό προτείνεται «όταν ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνάει ένα όριο, αυτόματα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να τους αναλαμβάνουν».
Εξήρε την αλληλεγγύη που έδειξαν έως τώρα οι Ελληνες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών «την ώρα που άλλες χώρες έλεγαν πως δεν μπορούν να τους ταΐσουν και να τους στεγάσουν», ενώ στάθηκε στη δουλειά των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και παρουσίασαν στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος»
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Κλοντ Μοράες (Claude Moraes), ο οποίος συμφώνησε πως «λύση στο Προσφυγικό δεν θα βρεθεί εάν δεν λειτουργήσουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ομάδα» και έστειλε μήνυμα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος».
Παρέμβαση έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και έχει αναλάβει ένα έργο τιτάνιο. Τέθηκε αντιμετώπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, καταφέρνοντας να κάνει σημαντικά βήματα για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου».
Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Γραμματικάκης και Σοφία Σακοράφα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης είπε πως «η Ευρώπη του α λα καρτ δεν μπορεί να πάει μακριά», ενώ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε πως «θα πρέπει στην Ευρώπη να χτυπήσουν οι καμπάνες για το Μεταναστευτικό και να αναπτυχθούν πολιτικές βάζοντας το χέρι στην τσέπη».
Ο κ. Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής του Ποταμιού, τόνισε πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο μιας δυστυχίας», εκφράζοντας τον φόβο του για το μέλλον, ενώ η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής κ.Σακοράφα στάθηκε στη «δύσκολη κατάσταση των νησιών». Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιώργος Κύρτσος.
Έντονο το προσφυγικό και το 2018
Το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου της Ελλάδας, που κατέγραψε συνολικά 58.661 αιτήσεις για το 2017 περιέγραψαν τα στελέχη της στην εκδήλωση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είναι κρίσιμο να είναι ενημερωμένο το Ευρωκοινοβούλιο που έχει θέσεις πολύ κοντά στις ελληνικές όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού. Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να προσφέρει επιπλέον από αυτά που έχει ήδη κάνει» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.
Η κ. Σταυροπούλου εκτίμησε πως και το 2018 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και πως θα είναι αυξημένος ο αριθμός των προσφυγικών ροών. «Είμαστε σε μια γειτονιά που έχει αρκετά προβλήματα. Δεν βλέπουμε να σταματούν σύντομα οι συρράξεις σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, άρα δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει» τόνισε.
Επιπλέον πρόσθεσε πως στόχος την τρέχουσα χρονιά είναι «η διεύρυνση της Υπηρεσίας Ασύλου. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάγκη από τους οικονομικούς πόρους που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται τα νομοθετήματα αναφορικά με την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου. Είναι θέμα κοινής λογικής πώς θα φτιαχτούν αυτά τα νομοθετήματα, όχι μόνο για να προασπίσουν την προστασία των προσφύγων αλλά και την προστασία της ΕΕ».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, η Ίζα Παπαηλίου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την υλοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου και η Ζωή Νασίκα για την υλοποίηση της έκτακτης μετεγκατάστασης από την Υπηρεσία Ασύλου.
Παράλληλα, η εικονογράφος Χριστίνα Τσέβη μίλησε για την πρόσφατη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου που απευθύνεται στους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ