Απίστευτες εικόνες: Μετέφεραν κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή, ύψους 11 μέτρων, μέσα από το Κάιρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Απίστευτες εικόνες: Μετέφεραν κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή, ύψους 11 μέτρων, μέσα από το Κάιρο [εικόνες]

Το άγαλμα του βασιλιά Ραμσή ΙΙ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρχαίο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή ΙΙ, βάρους 83 τόνων και ηλικίας 3.200 ετών, μεταφέρθηκε στο αίθριο του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου.

Ήταν ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείργημα που ανέλαβαν στρατιωτικοί μηχανικοί και ειδικοί εργολάβοι.

To άγαλμα μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κλουβί, τοποθετημένο σε ένα φορτηγό με πολύ μεγάλη προσοχή και τρόπο τέτοιο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές από τους κραδασμούς κατά τη μεταφορά του.

Απίστευτες εικόνες: Μετέφεραν κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή, ύψους 11 μέτρων, μέσα από το Κάιρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το κόστος της μεταφοράς ήταν 13,6 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 620.000 ευρώ).

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαΐ Χάουαξ υπογράμμισε τη σημασία του αγάλματος για την τουριστική δραστηριότητα, η οποία είχε συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών βιαιοτήτων.

«Η Αίγυπτος είναι ασφαλής και μπορείτε να μας επισκεφθείτε, επειδή χρειαζόμαστε τον τουρισμό για τη συντήρηση των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων», δήλωσε.

Απίστευτες εικόνες: Μετέφεραν κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή, ύψους 11 μέτρων, μέσα από το Κάιρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στη νέα του θέση, το άγαλμα θα είναι το πρώτο πράγμα που οι επισκέπτες θα αντικρύζουν, καθώς μπαίνουν στο μουσείο, μέρος του οποίου θα ανοίξει αργότερα φέτος πριν από την αναμενόμενη επίσημη κυκλοφορία του το 2022.

Η μεταφορά του αγάλματος

To άγαλμα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Mit Rahina το 1820 από τον Ιταλό Giovanni Caviglia. Το 1955 μεταφέρθηκε στην πλατεία Ramses στο Κάιρο. Η αύξηση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πλατεία οδήγησε την επόμενη μετακίνησή της το 2006 σε ειδικό χώρο αποθήκευσης, όπου διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, μακριά από τη δημόσια θέα.

Ο τουριστικός τομέας της Αιγύπτου είναι μία από τις κυριότερες πηγές ξένου συναλλάγματος της χώρας, αλλά έχει έρθει αντιμέτωπος με εμπόδια, λόγω της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε σε χρόνια κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, καθώς συνέβησε και μια σειρά ισλαμιστικών μαχητικών επιθέσεων.

Ο τομέας σημείωσε βελτίωση το 2017, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 123,5% σε ετήσια βάση στα 7,6 δισ. δολάρια. Και ο αριθμός των επισκεπτών να αυξάνεται κατά 54% στα 8,3 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των επισκεπτών το 2017, ωστόσο, ήταν πολύ χαμηλότερος από τα 14,7 εκατομμύρια που ήρθαν το 2010, πριν από την εξέγερση.

Πηγή: reuters
Πηγή φωτογραφιών: ΑΡ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ