Σλαβική ονομασία, λύση σε δόσεις -Οσα γνωρίζουμε ως τώρα για το Σκοπιανό - iefimerida.gr

Σλαβική ονομασία, λύση σε δόσεις -Οσα γνωρίζουμε ως τώρα για το Σκοπιανό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά άνοιξε τα χαρτιά του για την πρόταση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

Οπως είπε, η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων.


Αφησε, ωστόσο, αδιευκρίνιστα σημεία: θα συμφωνηθεί ένα σλαβικό όνομα, θα προωθηθεί η υποψηφιότητα της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα αλλάξουν αργότερα οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων; Θα πάμε δηλαδή σε μια λύση «σαλαμοποίησης», όπως καταγγέλλει η ΝΔ;


Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς αφήνουν αυτά τα ερωτήματα αναπάντητα.


Ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό
Οπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της πΓΔΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».


«Οχι» σαλαμοποίηση της λύσης...
Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

...αλλά ο Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία για αλλαγές στο Σύνταγμα
Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι ο Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα.
Υποστήριξε ότι «ο κ. Νίμιτς έχει κάποιες προτάσεις με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε», ενώ υποστήριξε ότι, δεν νομίζει ότι συμφέρει τη χώρα να εμφανίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων»
«Οποιαδήποτε συμφωνία αν κάνουμε αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να την αλλάζει», πρόσθεσε.


Ο κ. Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία», και εξήγησε ότι « την προσωρινή ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε».
Επανέλαβε ότι «δεν πάμε να κάνουμε σαλαμοποίηση» και όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς, η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων.

Σύνθετη ονομασία, σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστο
Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.


Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:


Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.


Ονομα erga omnes
Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

«Θα έχουμε πλειοψηφία στη βουλή»
Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.


Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα.
«Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε», πρόσθεσε.

Και αλλαγή συντάγματος ...αργότερα
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η ΝΔ αντιτίθεται σε λύση σε δόσεις
Ωστόσο, στη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις της ΝΔ στη λύση που προωθεί η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε στον κ. Κουμουτσάκο την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.


Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Οσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.


Η δήλωση Κουμουτσάκου μετά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς:

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος
».


Την στάση της ΝΔ υπέρ μιας λύσης-πακέτο στο Σκοπιανό υπερασπίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της:
Ντόρα Μπακογιάννη
@Dora_Bakoyannis

«Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

Κίνημα Αλλαγής: Μόνο συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων

Τις ενστάσεις του για σαλαμοποίηση της λύσης του Σκοπιανού παρουσίασε και το Κίνημα Αλλαγής.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν έκανε λόγο για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, πράγμα που ζητάει μετ'επιτάσεως η ΝΔ.


Δείτε σε σημεία όλα όσα γνωρίζουμε ως τώρα για το Σκοπιανό

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ: Τέλος από το Νταβός και μετά οι ειδικοί απεσταλμένοι.
Τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ «απέσυρε» ο Ζ. Ζάεφ, επειδή ανήκε στο κλίμα του Προέδρου της χώρας και έβαζε «τρικλοποδιές».
Μετά τη συνάντηση κορυφής Τσίπρα Ζάεφ, την σκυτάλη πήραν οι Υπ.Εξωτερικών Κοτζιάς και ο Μάθιου Νίμιτς φαίνεται να παραμερίζεται αφού η διαπραγμάτευση πάει σε διμερές επίπεδο.

ΟΝΟΜΑ: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κοινά αποδεκτή, έναντι όλων των χρήσεων.
Στη Σλαβική γλώσσα, αμετάφραστη επιθυμεί η Αθήνα.
Novomacedonija, Nova Μacedonija, η Severna Macedonija οι πιθανότερες εκδοχές

ΠΟΤΕ : Μέσα στον Φεβρουάριο ο Νίκος Κοτζιάς θα παραδώσει στα Σκόπια σύμφωνο προς έγκριση για όλα τα ανοιχτά θέματα. Όνομα, Αλυτρωτισμός-Ταυτότητα και γλώσσα, Διεθνής θέση ΠΓΔΜ (ΝΑΤΟ-ΕΕ), θετική ατζέντα πρωτοβουλιών για διμερείς σχέσεις.

ΟΡΟΣΗΜΑ:
-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : Παράδοση Συμφώνου στα Σκόπια. Πιθανή μια συνάντηση Κοτζιά Δημητρόφ στη Θεσσαλονίκη στο Ά δεκαήμερο, για την επεξεργασία του

-ΜΑΙΟΣ: Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Θέμα η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

-ΙΟΥΛΙΟΣ: Σύνοδος κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ενδιαφέρον για ένταξη ΠΓΔΜ στη Συμμαχία

ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Ενιαίο πακέτο για όλα θέλει η Αθήνα.
Βήμα βήμα ωστόσο θα πάει.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: Είναι ο γόρδιος δεσμός. Δε μπορει εύκολα να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα ο Ζάεφ. Όνομα και δεσμεύσεις για έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικών αλλαγών θέλει η Αθήνα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Θέλει για την συμφωνία ο Ζάεφ, δεν θέλουν τα αλβανικά κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό


ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ: Συμφωνία στο όνομα μέχρι τον Απρίλιο, δέσμευση Ζάεφ για αλλαγές-προσθήκες στο Σύνταγμα, και έναρξη συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Ενταξη στο ΝΑΤΟ, και είσοδο στην ΕΕ με ολοκλήρωση των αλλαγών.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κραδασμοί από την άρνηση Καμένου σε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Πιθανή απουσία από τη Βουλη, κατά την ψηφοφορία, και πιθανή αλλαγή υπουργείου λόγω της ενταξιακής πορείας ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Όχι απο ΝΔ. Πιθανό ΝΑΙ, από ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΚΕ και ανεξάρτητους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ