Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Αφρίν της Συρίας κατέστρεψαν αρχαίο ναό χιλιάδων ετών [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Αφρίν της Συρίας κατέστρεψαν αρχαίο ναό χιλιάδων ετών [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: Facebook/Syrian Observatory for Human Rights
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες καταστροφές σ’ έναν αρχαίο ναό στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή Αφρίν της Συρίας προκάλεσαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν έναν κρατήρα στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου Αϊν Ντάρα και ερείπια εκεί που ορθώνονταν αγέρωχα αγάλματα λιονταριών. Πρόκειται για έναν ναό της εποχής του Σιδήρου που έχτισαν οι Αραμαίοι με μεγάλους σμιλεμένους βράχους από βασάλτη και ανάγλυφα.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Αφρίν της Συρίας κατέστρεψαν αρχαίο ναό χιλιάδων ετών [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Τουρκικά στρατεύματα με την υποστήριξη Σύρων ανταρτών έχουν εξαπολύσει εδώ και εννέα ημέρες την επιχείρηση με την ειρωνική κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» για να εκδιώξουν από την Αφρίν τις κουρδικές πολιτοφυλακές (ΥPG), τις οποίες η Άγκυρα κατηγορεί ότι αποτελούν παρακλάδι του PKK.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» οι τουρκικές επιχειρήσεις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 51 αμάχων στην Αφρίν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες μαχητές του YPG και αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες μαζί με επτά Τούρκους στρατιώτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι το 60% του ναού, που βρίσκεται 10 χλμ νότια της Αφρίν κατεστράφη, ενώ η Δαμασκός σε οργισμένη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επίθεση στο ναό «αντανακλά το μίσος και τη βαρβαρότητα του τουρκικού καθεστώτος κατά της συριακής εθνικής ταυτότητας και κατά του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του συριακού λαού».

Πολλά από τα αρχαιολογικά μνημεία της Συρίας έχουν υποστεί καταστροφές στη διάρκεια του εμφυλίου ή ισοπεδώθηκαν από τους τζιχαντιστές του ISIS ως «ειδωλολατρικοί ναοί». Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, Μαμούν Αμπντούλ Καρίμ, η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου Αϊν Ντάρα αντιστοιχεί «στο ίδιο επίπεδο ωμότητας» που προκάλεσε το «Ισλαμικό Κράτος» στην Παλμύρα κι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ένα αριθμό αρχαίων χωριών που ανάγονται από τον 1ο-7ο μ.Χ. αιώνα και βρίσκονται κοντά στη γραμμή του πυρός νότια της Αφρίν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Τουρκία Αφρίν ΑΪΝ ΝΤΑΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ