Αντιμέτωπο με μία από τις χειρότερες κρίσεις του βρίσκεται το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, λόγω έλλειψης νερού.
Τα καταστήματα εφοδιάζονται με εμφιαλωμένο νερό, το οποίο εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού λόγω πανικού ενώ ακόμη και τα αποθέματα κουβάδων και πλαστικών δοχείων φαίνεται πως τελειώνουν από τα καταστήματα υλικών σε όλη την Νότια Αφρική, με τις οικογένειες να ετοιμάζονται για την «ημέρα – μηδέν», δηλαδή την 12η Απριλίου, όπου αναμένονται να εξαντληθούν τα ύδατα της πόλης.
Πολλά σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλει όριο στον αριθμό των μπουκαλιών που μπορεί κάποιος να αγοράσει για να αποτραπούν οι μεγάλες ουρές και οι καβγάδες μεταξύ των πελατών, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Η πρωθυπουργός του Δυτικού Ακρωτηρίου, Έλεν Ζιλ, προειδοποίησε πως «όπως συμβάινει η πρόκληση ξεπερνά όσα μπορεί να είχε αντιμετωπίσει έως τώρα οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την 11η Σεπτεμβρίου».
Ο στρατός και η αστυνομία είναι σε επιφυλακή και έχουν αναπτυχθεί σε 200 σημεία όπου ακόμη και 20.000 άτομα θα πρέπει να περιμένουν την καθημερινή παροχή 25 λίτρων σε μια επιχείρηση που απειλεί να χρεοκοπήσει την πόλη και να αναγκάσει νοσοκομεία, σχολεία και επιχειρήσεις να κλείσουν.
Η «ημέρα μηδέν» έχει προγραμματιστεί η 12η Απριλίου, αλλά θα μπορούσε να έρθει και νωρίτερα αν τα 4 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης και οι χιλιάδες τουρίστες δεν ακολουθήσουν την τρέχουσα ατομική ημερήσια αποδοχή των 50 λίτρων.
Η προθεσμία έχει ήδη πάει πιο μπροστά κατά 10 ημέρες. Πάνω από τους μισούς κατοίκους – οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε πλούσια προάστια, εξακολουθούν να παραβιάζουν τους περιορισμούς και την απειλή των βαριών προστίμων διότι δεν θέλουν να καταστρέψουν τα γκαζόν και τις πισίνες τους.
Η δήμαρχος του Κέιπ Τάουν, Πατρίσια ντε Λιλ, τους χαρακτήρισε «αναίσθητους» προσθέτοντας: «Είναι απίστευτο πως η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν φαίνεται να νοιάζεται και μας στέλνει όλους ένα βήμα πιο κοντά στην ημέρα μηδέν».
Αν και όταν στερέψουν οι βρύσες, οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να περιμένουν σε ουρές για μερίδες νερού υπό την επίβλεψη του στρατού και της αστυνομίας, μέχρι να βρέξει ξανά για να ξαναγεμίσουν οι δεξαμενές που την εξυπηρετούν, κάτι που μπορεί να μην συμβεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η κρίση προκλήθηκε μετά από τρία χρόνια χαμηλής βροχόπτωσης και ισχυρισμών για κακή διαχείριση των πόρων.
Παρά τις μακροχρόνιες προβλέψεις για μια επικείμενη κρίση, τα σχέδια για νέα έργα υποδομής και αφαλάτωσης παραμένουν ακόμη μήνες πριν την εφαρμογή τους.