Σενάρια πολιτικής αστάθειας στον ορίζοντα -Τριγμοί στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Σενάρια πολιτικής αστάθειας στον ορίζοντα -Τριγμοί στην κυβέρνηση

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πολιτικό συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός εταίρος και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών του πιέζονται -και άρα πολύ δύσκολα θα δώσουν θετική ψήφο σε μια συμφωνία για τα Σκόπια- καταλήγουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Μια συνάντηση στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι... διαφωνούν!

Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ και έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν για το Σκοπιανό δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει τα δεδομένα, αναζητά συμμάχους στην Κεντροαριστερά, αφού τόσο η ΝΔ όσο και η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσουν ενδεχόμενη συμφωνία για την ΠΓΔΜ αν έρθει στη Βουλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας –πριν από τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός– ο πρωθυπουργός απέστειλε κυβερνητικό παράγοντα σε κορυφαίο στέλεχος μιας εκ των «συνιστωσών» του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να του μεταφέρει την ανάγκη η όποια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ να τύχει ευρύτερης στήριξης.

Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος παρέσχε μάλιστα διαβεβαιώσεις πως το πρόβλημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ θα αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά και ότι η όποια συμφωνία για το όνομα θα προβλέπει γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία).

«Θα αναδιαμορφωθεί το πολιτικό σύστημα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την εκτίμηση ότι το ζήτημα της ονομασίας της FYROM μπορεί να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στον Real FM.

«Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος» είπε, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός είτε θα αλλάξει κυβερνητικό εταίρο ή θα ευδοκιμήσουν νέες πολιτικές συνεργασίες μέσα από συναινέσεις για το όνομα των Σκοπίων.

Τζανακόπουλος: Δημιουργείται σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα

Οι συνομιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τους αρχηγούς των κομμάτων μετά το Νταβός τον βοήθησαν περισσότερο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις των μικρότερων κομμάτων, αλλά και να... πιάσει κλίμα. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν ότι μπορεί να οδηγηθούν σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή, διαχωρίζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας από αυτή του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.

«Το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ένωση Κεντρώων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Χαρακτήρισε «μεγάλη εξαίρεση» και «δυστυχή εξέλιξη» τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μία γραμμή η οποία δείχνει ότι ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική και επίσης, από ό,τι φαίνεται, αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Πρόσθεσε πως είναι «αδιέξοδη» αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία «δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή που είχε η ΝΔ στο παρελθόν για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σε ερώτηση για την κυβερνητική πλειοψηφία, απάντησε ότι «είναι δεδομένη και σταθερή», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν έρθει στη Βουλή μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, αυτή θα ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει «καλή χημεία» με τον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι ισχύουν οι δηλώσεις του πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Το Κίνημα Αλλαγής αποκρούει τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε σήμερα, δεδομένης της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία», ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, και υπογραμμίζουν: «Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα».

Μάλιστα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η άρνηση του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θεοδωράκης
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήταν επίσης σαφής: «Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σχετικά με την ουσία του ζητήματος για το όνομα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως υπάρχουν πολλά ονόματα που δίνουν λύση, όπως «μια σλαβική λέξη που μπορεί να μας καλύπτει πλήρως». «Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης λύσης, που όμως θα συνοδεύεται με δεσμευτικές εγγυήσεις και τον αλυτρωτισμό» υπογράμμισε.
Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «είναι επικίνδυνο και γελοίο, υπουργός να έχει διαφορετική άποψη για σημαντικά θέματα και να εκθέτει τη χώρα. Η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διγλωσσία είναι τεράστια. Πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη υπευθυνότητα μέσα στο κόμμα».

Φίλης για τα σενάρια πολιτικής αστάθειας

Τα σενάρια πολιτικής αστάθειας σχολίασε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης και προειδοποίησε όσους θέλουν «να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα».

Ταυτόχρονα έβαλλε κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Εχει μία προδιάθεση ακροδεξιάς ο κ. Δημήτρης Καμμένος, δεν ξέρω με ποιους συνομιλεί. Εγώ αντιμετωπίζω εν συνόλω τους ΑΝΕΛ με τον πρόεδρο τον κ. Καμμένο» δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον Real Fm και πρόσθεσε:

«Πιστεύω παρά τις διαφωνίες και τις αποκλείσεις μας, έχουν μία υπεύθυνη στάση στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας».

«Υπάρχει κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη χώρα και ο Πρωθυπουργός βεβαίως είναι αυτός που εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε όλες αυτές τις διεθνείς σχέσεις. Να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, εγώ θα έλεγα, παρότι διαφωνώ με τη θέση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, ότι αυτή η διαφοροποίηση του μπορεί να βοηθά και τη διαπραγμάτευση, διότι δείχνει ότι δεν είναι τα πράγματα εύκολα από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω για να δούμε τα θετικά στοιχεία, ότι διαμορφώνονται σε όλο το πολιτικό σύστημα δυνατότητες οριζόντιας επικοινωνίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή η κυβέρνηση που είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα θα ολοκληρώσει το έργο της, που σημαίνει και τη θητεία της. Μην σκέφτονται διάφοροι ότι δια της αντιμετώπισης ενός εθνικού ζητήματος θα προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Αυτό παίχτηκε με τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη το '92, δεν θα ξαναπαιχτεί. Η επανάληψη τέτοιων σεναρίων πολιτικής αποσταθεροποίησης με μοχλό ένα εθνικό θέμα μόνο φάρσα είναι, τίποτα άλλο. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώνουμε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και όποιος παίρνει την ευθύνη να παίζει όπως ο Σαμαράς, θα εξαφανιστεί» σημείωσε παράλληλα ο κ. Φίλης.

Λεβέντης: Ο Τσίπρας μου είπε για πρόωρες εκλογές

Ο Βασίλης Λεβέντης, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, πυροδότησε το κλίμα υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Του είπα ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση με δεδομένο το όνομα της Μακεδονίας, έπρεπε να πάμε από μηδενική βάση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μιλώντας στον Real fm.

«Κατάλαβα ότι είναι δεδομένο το όνομα με το συνθετικό "Μακεδονία" και μου είπε ότι οι Αμερικανοί, από τη μία πλευρά, θέλουν να κλείσει το θέμα άμεσα, ενώ οι Ρώσοι θέλουν να μείνει ανοικτό το θέμα για να παίξουν ρόλο στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Όσον αφορά στις εκλογές, ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι, σύμφωνα με όσα του είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, έχει την πρόθεση να κάνει εκλογές τον Μάιο του 2019, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν νωρίτερα λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Διέψευσε το Μαξίμου

Διέψευσε κατηγορηματικά, με σκληρούς μάλιστα χαρακτηρισμούς, το Μέγαρο Μαξίμου όσα δήλωσε (ή επινόησε, κατά την κυβέρνηση) σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, σημείωναν τα εξής:

«Ο κ. Λεβέντης είχε ήδη επινοήσει κατά τις μέχρι τώρα δηλώσεις του αρκετές αναφορές που ουδέποτε έκανε ο Πρωθυπουργός. Προφανώς η ανάγκη του για δημοσιότητα ξεπερνά τον ρόλο του ως πολιτικού αρχηγού με στοιχειώδη σοβαρότητα».

«Αυγή»: Προοδευτικό ρεύμα για την εύρεση λύσης

Με τον εντυπωσιακό τίτλο «Προοδευτικό ρεύμα για την εύρεση λύσης» και υπότιτλο «τα βήματα προσέγγισης, η στάση των πολιτικών δυνάμεων και τα «αγκάθια» του αλυτρωτισμού και της πατριδοκαπηλείας» κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την αλλαγή στρατηγικής της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου για τις κυβερνητικές συμμαχίες, αν όχι και τις υπόγειες διεργασίες που πιθανόν υπάρχουν ή θα υπάρξουν με δεδομένη τη δυσκολία συγκατοίκησης με τους ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που προκύψει λύση για το Σκοπιανό, την οποία δεν μπορεί να δεχθεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου.


Όπως φαίνεται, το Σκοπιανό μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Σενάρια πολιτικής αστάθειας στον ορίζοντα -Τριγμοί στην κυβέρνηση   | iefimerida.gr 0

Σε περίπτωση δηλαδή, που όντως οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα καταλήξουν σε μία συμφωνία, που είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της, τότε είναι απίθανο να ψηφιστεί αυτή από τους ΑΝΕΛ. Η κρίση στις σχέσεις Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου είναι πραγματική και μάλλον δύσκολα θα ξεπεραστεί, αφού οι ΑΝΕΛ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν έναν τέτοιο συμβιβασμό. Την ίδια ώρα βέβαια, υπάρχουν βουλευτές τους οι οποίοι λένε ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά είναι μάλλον σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μία τέτοια κυβερνητική συνεργασία, ούτε ο κ. Τσίπρας να κυβερνά με μειοψηφία και απλώς την ιδιότυπη ανοχή των ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σενάρια πολιτική αστάθεια Σκοπιανό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ