Συμβούλιο της Ευρώπης: Παιδιά που έχουν εμπλακεί σε πολέμους να αντιμετωπιστούν ως θύματα και όχι ως εγκληματίες - iefimerida.gr

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παιδιά που έχουν εμπλακεί σε πολέμους να αντιμετωπιστούν ως θύματα και όχι ως εγκληματίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (KΣΣΕ) έλαβε χώρα από 22-26 Ιανουαρίου 2018.

Η βουλευτής Sevinj Fataliyeva (Αζερμπαϊτζάν, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί EC παρουσίασε την έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τα βήματα για την αποκατάσταση των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις και τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένη στήριξη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία «νέων θετικών εμπειριών ζωής».

Έπειτα από μια σειρά καταγεγραμμένων καταστάσεων και παράπλευρων συνεπειών που βιώνουν τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες (σωματικούς τραυματισμούς, ψυχολογικά τραύματα, βιασμούς, απώλεια γονέων, μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα, χρήση ναρκωτικών κτλ.) η επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης παιδιών στρατιωτών και των παιδιών προσφύγων. Επίσης προτείνει εξειδικευμένη κατάρτιση επαγγελματιών (κοινωνικοί λειτουργοί) που ασχολούνται με τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες ζώνες και την εκπαίδευση των παιδιών σε «μη βίαιες προσεγγίσεις για τον τερματισμό της επιθετικότητας και των συγκρούσεων».

Σημαντικό είναι η αντιμετώπιση των παιδιών που έχουν εμπλακεί σε εμπόλεμες καταστάσεις είτε ως ανήλικη πολίτες είτε ως παιδιών στρατιωτών, να αντιμετωπιστούν ως παιδιά και ως θύματα πολέμου και διόλου ως εγκληματίες πολέμου.

Η έκθεση παροτρύνει κυρίως όλα τα κράτη-μέλη να αποφεύγουν τις εχθροπραξίες και την επίλυση προβλημάτων με ένοπλα μέσα, έτσι ώστε το πρόβλημα των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις να αποφευχθεί ριζικά.

Σκοπός είναι τα παιδιά που έχουν βιώσει πόλεμο, να μην εξελιχτούν σε ενήλικες οι οποίοι θα αναπαράγουν βίαιες συμπεριφορές για την επίλυση προβλημάτων.

Η Επιτροπή, ενέκρινε το σχέδιο Ψηφίσματος δηλώνοντας ότι «ανησυχεί πολύ για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά: πλήττονται άμεσα στην καθημερινότητά τους, την υγιή ανάπτυξή τους και την εμπιστοσύνη τους σε άλλους ανθρώπους και σε δημόσιους θεσμούς. Πολλά από αυτά κατά συνέπεια θα τραυματιστούν για όλη τους τη ζωή».

Παροτρύνει όλα τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν στο πλαίσιο μιας μεταναστευτικής πολιτικής, πέρα από τις ιατρικές δράσεις και την ψυχολογική υποστήριξη, και μία κουλτούρα υποδοχής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη. Θα πρέπει τα κράτη-μέλη να διδάξουν στα παιδιά τον διαχωρισμό μεταξύ « καλού » και « κακού » ώστε να αποτρέπουν στους νέους Ευρωπαίους να παρασύρονται και να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Daech.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ