Αγκάθι αποδείχθηκε το προσφυγικό στις διαβουλεύσεις μεταξύ των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.
Έξι ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων δεν απέδωσαν καρπούς με αποτέλεσμα νωρίς το πρωί να δοθεί αναβολή. Ωστόσο, «όλες οι πλευρές» δηλώνουν αποφασισμένες να εργαστούν σκληρά για να βρεθεί λύση και να «πιάσουν» την προθεσμία της 4ης Φεβρουαρίου.
«Η δουλειά και οι συζητήσεις συνεχίζονται, ίσως όχι πάντα τέτοιες ώρες», είπε ο Μίκαελ Γκρόσε Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος της κοινοβουλευτικής συμμαχίας CDU και CSU. Σε ένα ανακοινωθέν, που θεωρήθηκε «κοινό» ο Μπρέμερ είπε ότι τόσο τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης όσο και το SPD είναι «αποφασισμένα να βρουν λύσεις».
Πηγή από το κόμμα του Σουλτς είπε ότι οι τόνοι ήταν «οξυμένοι» στις ολονύκτιες συζητήσεις καθώς οι συντηρητικοί απορρίπτουν -τουλάχιστον προς το παρόν- το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών να επιτραπεί σε πρόσφυγες, στους οποίους έχει αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς προστασίας, να φέρουν συγγενείς τους από το εξωτερικό στη Γερμανία.
Το θέμα θα εξετάσουν πλέον ομάδες ειδικών από τα τρία κόμματα, οι οποίες μετείχαν και στις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου. Ο Μπρέμερ είχε πει την Παρασκευή ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων είναι η 4η Φεβρουαρίου κι ότι οι διαπραγματευτές έχουν χωριστεί θεματικά σε 18 ομάδες εργασίας.
Oπως δήλωσε στην Deutschalndfunk η Μαλού Ντράγερ, αντιπρόεδρος του SPD, οι πλευρές βρίσκονται στα τελικά στάδια συμφωνίας και υπάρχει μεταξύ των διαπραγματευτών ισχυρή βούληση για την επίτευξή της εντός της σημερινής ημέρας.
Τα βασικά σημεία τριβής
Πληροφορίες νωρίτερα χθες ανέφεραν ότι 15 επιφανή στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις τα είχαν βρει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναπτυξιακής βοήθειας, άμυνας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά παραμένουν ως σημεία τριβής -πέραν του προσφυγικού- τα εργασιακά και η ασφάλεια υγείας, μετά τις αλλαγές που ζήτησε το συνέδριο του SPD πριν από μία εβδομάδα στη Βόννη, όταν έδωσε οριακά το πράσινο φως στον Μάρτιν Σουλτς να μετάσχει επίσημα στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας.
Μια νέα αποτυχία -μετά την κατάρρευση τον περασμένο Νοέμβριο των συνομιλιών για το σχηματισμό «συνασπισμού Τζαμάικα» μεταξύ CDU-CSU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων- θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ ή σε μια νέα προσφυγή στις κάλπες λίγους μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπεμβρίου, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες -κυρίως- και οι συντηρητικοί κατέγραψαν βαριές απώλειες.