Κομμάτι κομμάτι θα πάει η λύση πακέτο με την ΠΓΔΜ, που στην ολοκλήρωσή της μπορεί να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Ο οδικός χάρτης που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή φαίνεται να ξεκινά μια συμφωνία για το όνομα με σαφή δέσμευση της γειτονικής χώρας μέσω διεθνούς πολυμερούς συνθήκης για μη διεκδικήσεις και προσθήκες (περί αυτού) στο Σύνταγμά τους.
Με αυτές τις προϋποθέσεις φαίνεται ότι για τη γειτονική χώρα θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο, και ακολούθως, μετά τις προσθήκες στο Σύνταγμα να ακολουθήσει σε εύλογο πολιτικό χρόνο (και σε καλύτερο διμερές πολιτικού κλίμα) η ένταξη στην ΕΕ.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο συμβιβασμός και ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για «αποκήρυξη» αλυτρωτισμού από την απέναντι πλευρά. Παράλληλα για την Ελλάδα εξυπηρετείται ο στόχος της σταθεροποίησης της γειτονικής χώρας σε μια νέα αρχιτεκτονική (Ευρωπαϊκή και οικονομική) για τα Βαλκάνια.
Από τη μία το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, και από την άλλη η δυσκολία Ζάεφ να προχωρήσει σε αλλαγή άρθρων στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, απομακρύνουν τη λύση «όλα τώρα» που θα επιθυμούσε η Αθήνα. Ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα ήθελε να χάσει το θετικό μομέντουμ (μη εθνικιστική κυβέρνηση στην απέναντι πλευρά) και επιθυμεί να προχωρήσει βήμα βήμα προς τη λύση.
Προς το παρόν και μέχρι την ολοκλήρωση των προτάσεων Νίμιτς, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ζόραν Ζάεφ. Αναμένεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, να κάνει αφενός πράξη τα όσα δήλωσε στο Νταβός, για μετονομασία Αεροδρομίου και Λεωφόρου, και αφετέρου να δηλώσει την πρόθεσή του για τι θα κάνει με το θέμα του αλυτρωτισμού. Από το σημείο εκείνο και μετά αναμένεται να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.
Ο κ.Ζάεφ είτε λόγω πολιτικών συσχετισμών, είτε επειδή δεν θέλει, δηλώνει πως είναι δύσκολο να αλλάξει άρθρο ή άρθρα του Συντάγματος, κι αυτό προς ώρας αποτελεί διαπίστωση της Αθήνας.
Εκείνο όμως που θα μπορούσε να κάνει, είναι να δεσμευτεί πολιτικά ότι:
θα αντιμετωπίσει το θέμα του «αλυτρωτισμού» που βάζει η Αθήνα (κατά πληροφορίες έχει γίνει λόγος για ειδική προσθήκη στο Σύνταγμα όταν καταστεί εφικτή η δυνατότητα αλλαγών) και παράλληλα ότι δεν διατηρεί η γειτονική χώρα βλέψεις εναντίον της Ελλάδας.
Ακολούθως, μετά από εκλογές, δημοψήφισμα ή αλλαγή στάσης κομμάτων στα Σκόπια, όταν καταστεί εφικτή η «ερμηνευτική» προσθήκη στο Σύνταγμα, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος προς την ΕΕ για τη γειτονική χώρα.
Ως προς τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Αθήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μια συμφωνία για το όνομα και ισχυρές δεσμεύσεις για αποκήρυξη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού, κινείται στη σφαίρα του ρεαλισμού και μπορεί να περάσει από την Ελληνική Βουλή, καθώς μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι με μέρος της αντιπολίτευσης υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, εκεί που υπάρχει απόκλιση με τον κυβερνητικό του εταίρο.