Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο μετέβησαν σήμερα στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές στη βορειοανατολική Ιαπωνία για να συναντήσουν επιζήσαντες που έχασαν την κατοικία τους στην καταστροφή. Το αυτοκρατορικό ζεύγος ταξίδεψε με τραίνο και με ελικόπτερο για να μεταβεί στην παράκτια πόλη Μιναμισανρίκου της περιφέρειας Μιγιάγκι και συνομίλησε με οικογένειες που έχουν καταφύγει σε κέντρο φιλοξενίας.
Η πόλη Μιναμισανρίκου, από τις χειρότερα πληγείσες του αρχιπελάγους, είχε 20.000 κατοίκους πριν από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
"Δεν είχα δει επιζήσαντες να χαμογελούν τόσο πολύ μετά το σεισμό, επί τουλάχιστον ενάμισι μήνα. Αυτό δείχνει πόσο πολύ συγκίνησε τον καθένα μας η επίσκεψη. Οι γηραιότεροι έκλαιγαν", είπε ο Τζιν Σάτο, ο δήμαρχος της Μιναμισανρίκου στους δημοσιογράφους.
Μετά την καταστροφή 496 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια και 656 άνθρωποι επισήμως φέρονται ως αγνοούμενοι. Το τσουνάμι κατέστρεψε τουλάχιστον 3.800 σπίτια στην πόλη αυτή αναγκάζοντας 6.000 κατοίκους της να βρουν καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας.
Το αυτοκρατορικό ζεύγος έχει ήδη επισκεφτεί τις περασμένες εβδομάδες κέντρα υποδοχής νοτιότερα, αλλά είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στο κέντρο της περιοχής αυτής το οποίο σάρωσε η καταστροφή.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί στις περιφέρειες Ιουατέ και Φουκουσίμα για να συναντήσει ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του πυρηνικού δυστυχήματος. Αργότερα θα επισκεφθεί την πόλη Σεντάι, βορειότερα, και άλλες πληγείσες περιοχές στις αρχές Μαΐου.
Οι δύο φυσικές καταστροφές της 11ης Μαρτίου άφησαν πίσω τους 28.000 νεκρούς και αγνοούμενους, ισοπέδωσαν βορειοανατολικές περιοχές και προκάλεσαν βλάβη στα κυκλώματα ψύχρανσης του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι με αποτέλεσμα τη σημαντική διαρροή ραδιενέργειας. Σχεδόν 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, Tepco) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 240 χλμ. από το Τόκιο.
"Σύμβολο του έθνους" σύμφωνα με τους όρους του ιαπωνικού συντάγματος, ο αυτοκράτορας ο οποίος ουδεμία πολιτική εξουσία έχει, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα πέντε ημέρες μετά το σεισμό, δήλωνε τη "βαθιά ανησυχία του" για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η ξαφνική εμφάνισή του έδειχνε τη σοβαρότητα της κρίσης στη χώρα, την οποία ο πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε τη χειρότερη στην Ιαπωνία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ακιχίτο εργάστηκε τις δύο δεκαετίες που είναι στο θρόνο για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της αυτοκρατορικής οικογένειας των Χρυσανθέμων και του ιαπωνικού λαού. Σε ένδειξη αλληλεγγύης τα φώτα παρέμειναν σβηστά στα Ανάκτορα όταν σε σημεία της πρωτεύουσας προγραμματιζόταν διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το εαρινό λουτρό στην αυτοκρατορική έπαυλη στο Νασού, βόρεια του Τόκιο, άνοιξε τις πύλες του για κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό.