Η απόφαση για το ωράριο στο Κολωνάκι αφορά μόνο στη μουσική και όχι στην λειτουργία των καταστημάτων, διευκρινίζουν κύκλοι του δημάρχου Αθηναίων, μετά τις αντιδράσεις.
Επισημαίνουν δε ότι «ούτε τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων δίνουν οι δήμοι, ούτε το ωράριο λειτουργίας τους υπάγεται στη δική τους ευθύνη».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η απόφαση για παράταση στο ωράριο μουσικής έως τη 1 π.μ. την Παρασκευή, το Σάββατο και τις παραμονές των αργιών και έως τις 12 μ.μ. τις υπόλοιπες ημέρες, ελήφθη «μετά από δεκάδες καταγγελίες πολιτών του Κολωνακίου, μηνύσεις και επανειλημμένες παραστάσεις συλλόγων κατοίκων».
Αναλυτικά η άτυπη ενημέρωση από κύκλους του δημάρχου Αθηναίων
«Η συζήτηση για το ωράριο μουσικής στο Κολωνάκι δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των κατοίκων του. Η επιχειρηματικότητα έχει υποχρεώσεις και οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών. Η συνύπαρξη οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής διασφαλίζεται με την ύπαρξη κανόνων, τον σεβασμό των οποίων ο δήμος Αθηναίων είναι αποφασισμένος να επιβάλει.
Ούτε τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων δίνουν οι δήμοι, ούτε το ωράριο λειτουργίας τους υπάγεται στη δική τους ευθύνη.
Μετά από δεκάδες καταγγελίες πολιτών του Κολωνακίου, μηνύσεις και επανειλημμένες παραστάσεις συλλόγων κατοίκων, το συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων αποφάσισε ομοφώνως ότι για το 2018 θα δίνει παράταση στο ωράριο μουσικής, έως τη 1 π.μ. την Παρασκευή, το Σάββατο και τις παραμονές των αργιών και έως τις 12 μ.μ. τις υπόλοιπες ημέρες.
Συνεπώς, η απόφαση της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων, που ελήφθη τον Δεκέμβριο αλλά όλως παραδόξως έγινε αντιληπτή μόνον αφού ξεκίνησε η απομάκρυνση παράνομων τραπεζοκαθισμάτων από τον πεζόδρομο της Τσακάλωφ, αν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, δεν αφορά γενικώς και αορίστως το ωράριο λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων, αλλά την παράταση ωραρίου για μουσική.
Σημειώνεται ότι το 2017 περισσότερες από 70 επιχειρήσεις στο Κολωνάκι κατέθεσαν στην Κοινότητα αίτηση παράτασης μουσικής, ενώ το 60% υπολογίζεται ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει παράταση, αν και παραβίαζε το νόμιμο ωράριο.
Ευθύνη των δήμων είναι μόνο η άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, και στην ευθύνη των Δημοτικών Κοινοτήτων βρίσκεται μόνο η παροχή άδειας για την παράταση ωραρίου μουσικής.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αστυνομική διάταξη του 1996, τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, βάσει των ωρών κοινής ησυχίας, μπορούν να παίζουν μουσική έως τις 10 το βράδυ τον χειμώνα και έως τις 11 μ.μ. κατά τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με υγειονομική διάταξη, δίνεται δυνατότητα, εφόσον υπάρχει βεβαίωση από μηχανικό για την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών, να παραταθεί το ωράριο μουσικής έως τις 3 τα ξημερώματα. Μάλιστα στο πλαίσιο αυστηροποίησης των διαδικασιών, ο δήμος Αθηναίων δεν παρέχει άδεια παράτασης χρήσης μουσικής σε επιχειρήσεις που είναι δύο φορές υπότροπες.
Φίλοι λοιπόν οι ανησυχούντες για τη “ζωή” στο Κολωνάκι, φίλτατη όμως η αλήθεια και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του».