Το Παρίσι θα μπορούσε να ξεπεράσει το Λονδίνο ως το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης σε μερικά χρόνια, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ.
Σε συνέντευξή του στο Reuters στο περιθώριο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Λεμέρ υπέδειξε το ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο της Γαλλίας, τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τα θέλγητρα του Παρισιού ως μέρος για να ζει κανείς.
«Θα υπάρξει ένας νέος ηγέτης μετά το Brexit», δήλωσε ο Λεμέρ. «Βλέπω την πιθανότητα η Γαλλία να γίνει τα επόμενα χρόνια το πιο σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην Ευρώπη».
Το Παρίσι είναι μια από τις αρκετές πόλεις της ηπειρωτικής Ευρώπης μαζί με τη Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο και το Άμστερνταμ, που θέλουν να προσελκύσουν τις δραστηριότητες των τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνο, οι οποίες θέλουν να έχουν την έδρα τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Ωστόσο, οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι θα μετακινηθεί ένας μικρός σχετικά αριθμός θέσεων εργασίας το 2018, με την προοπτική ενός «ηπιότερου» Brexit να αποθαρρύνει τη μαζική μετακίνηση των εργαζομένων.
Τον Σεπτέμβριο, έρευνα του Reuters μεταξύ 123 επιχειρήσεων έδειξε ότι περίπου 10.000 θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα θα μεταφερθούν εκτός της Βρετανίας ή θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες τα επόμενα λίγα χρόνια εάν η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.
Αυτό συμβαδίζει με την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας που η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι είναι πιθανή την Ημέρα του Brexit τον Μάρτιο του 2019. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, κάποιοι τραπεζίτες έχουν ισχυριστεί ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος.
Στη συνέντευξή του, ο Λεμέρ σημείωσε ότι δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν ήδη την έδρα τους στο Παρίσι, η BNP και η Societe Generale, ενώ υπέδειξε και άλλα πλεονεκτήματα. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε. «Και έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να είμαστε πιο ελκυστικοί για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο».
«Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχουμε την καλύτερη πιθανότητα να γίνουμε, αύριο, το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης. Όχι το κυρίαρχο, αλλά το πιο σημαντικό», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις μειώσεις φόρων στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος για τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση.
«Δεν θα ήταν η σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση στην απόφαση που ελήφθη από τις ΗΠΑ είναι η φορολογική σύγκλιση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ιδιαίτερα μεταξύ των 19 κρατών της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters