Ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής κράτησης δεν έχουν οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται και στοιβάζονται σε σημεία κράτησης στον Έβρο σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι περνάνε παρανόμως στην Ελλάδα ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον στη Ευρώπη, συλλαμβάνονται και κρατούνται σε χώρους υποδοχής χωρίς να περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους των γιατρών του υπουργείου Υγείας, και εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών παραμένουν χωρίς ζεστά ρούχα και σε χώρους χωρίς καν θέρμανση.
Συγκεκριμένα Σουφλί, Τυχερό, Φέρες και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο, οι μετανάστες θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο από κρυοπαγήματα στα πόδια και στα χέρια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «αναγκάζονται να περιμένουν για πολλές ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, όντας ήδη εξαντλημένοι, χωρίς ζεστά ρούχα και κάποιες φορές, χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό τσεκ, από τους γιατρούς του Υπουργείου Υγείας. Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια που βρισκόμαστε στην περιοχή, παρέχουμε στους μετανάστες ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ τους διανέμουμε και είδη πρώτης ανάγκης, όπως ζεστά ρούχα, σκούφους και κάλτσες».
Η ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνεται, σε 24ωρη βάση, στις άμεσες ανάγκες που εντοπίζονται στα τρία συνοριακά αστυνομικά τμήματα και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης των ΓΧΣ, Ιωάννα Κοτσιώνη, τις τέσσερις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, παρείχαν βοήθεια σε 125 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά που έφταναν έχοντας ρίγη, εξουθενωμένοι, υποφέροντας από πόνους στα πόδια.
«Παράλληλα, προσπαθούμε να διενεργούμε βελτιωτικά έργα στους χώρους αναμονής έτσι ώστε οι μετανάστες να λαμβάνουν σχετική προστασία από το ψύχος που κατά καιρούς αγγίζει ακραία επίπεδα. Αντικαθιστούμε για παράδειγμα τα σπασμένα τζάμια και φροντίζουμε την υγιεινή των χώρων αφού πολλές φορές, ούτε οι τουαλέτες λειτουργούν» διευκρινίζει.