Ένα μυστήριο εκατοντάδων ετών κατάφεραν να λύσουν οι επιστήμονες στην Ελβετική πόλη της Βασιλείας σχετικά με την ταυτότητα μιας γυναίκας που είχε μουμιοποιηθεί.
Η έρευνά τους όμως αποκάλυψε μια νέα έκπληξη: η γυναίκα είναι προ-προγιαγιά του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.
Η μούμια που βρέθηκε εντός της εκκλησίας Barfüsser. Φωτογραφία: SRF
Το σώμα της αποκαλύφθηκε το 1975 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία Barfüsser της Βασιλείας. Ήταν θαμμένη ακριβώς μπροστά από τον βωμό, καλοδιατηρημένη ενώ φορούσε καλής ποιότητας ρούχα.
Αυτό προφανώς ήταν το σώμα μιας εύπορης γυναίκας της Βασιλείας. Αλλά ποια ήταν αυτή ακριβώς και πότε είχε πεθάνει;
Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Δεν υπήρχε ταφόπλακα που να δείχνει την ταυτότητά της, αλλά τα πρώτα τεστ στο ξύλινο φέρετρό της πρότειναν πως ήταν από τον 16ο αιώνα. Ένα άλλο στοιχείο ήταν πως το σώμα της ήταν γεμάτο υδράργυρο – μια τυπική θεραπεία για τη σύφιλη από τα τέλη του 15ου μέχρι τον 19ο αιώνα. Η θεραπεία με τον εξαιρετικά τοξικό υδράργυρο τις περισσότερες φορές οδηγούσε σε θάνατο παρά σε γιατρειά και αυτό ήταν που διατήρησε το σώμα της.
Αλλά παρέμενε αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με την ταυτότητά της.
Η Βασιλεία στον 16ο και 17ο αιώνα ήταν μια πλούσια εμπορική πόλη. Το λιμάνι της στον ποταμό Ρήνο ήταν βασικός κόμβος για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και παραμένει μέχρι σήμερα.
Οι ντόπιοι ιστορικοί γνώριζαν ότι τα μέλη των πλούσιων οικογενειών της Βασιλείας είχαν ταφεί μέσα και γύρω από την εκκλησία Barfüsser. Κάποια ήταν καταγεγραμμένη στα αρχεία, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν ταφόπλακες. Αλλά όχι η συγκεκριμένη μούμια.
Μόλις το 2017 έγινε φανερό, στα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αρχεία, πως η μούμια είχε αποκαλυφθεί άλλη μία φορά στο παρελθόν, το 1843.
Τα αρχεία αυτά οδήγησαν τους ιστορικούς να υποψιαστούν πως η μούμια ήταν μέλος μιας νγωστής οικογένειας της Βασιλείας, των Bischoffs.
Εξετάσεις DNA
Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εξάγουν γενετικό υλικό από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού της μούμιας. Αυτό συγκρίθηκε, από επιστήμονες που εργάζονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, με DNA από ζωντανούς απογόνους της οικογένειας Bischoff.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή, δίνοντας μια πιθανότητα 99,8% πως οι απόγονοι και η μούμια ανήκαν όλα στην ίδια οικογένεια και τώρα πλέον οι επιστήμονες και οι ιστορικοί είναι σίγουροι: η μούμια δεν ήταν άλλη από την Άννα Καταρίνα Μπίσκοφ, που γεννήθηκε στη Βασιλεία το 1719 και πέθανε εκεί το 1787.
Επιφανείς απόγονοι
Πώς μπορεί να ήταν η Άννα Καταρίνα σύμφωνα με έναν καλλιτέχνη. Φωτογραφία: SRF
Μόλις ταυτοποιήθηκε, οι γενεαλόγοι κατάφεραν – με τη βοήθεια των αρχείων των γεννήσεων, γάμων και θανάτων, που έχουν κρατηθεί για τις πλουσιότερες τάξεις, να εντοπίσουν κάποιους από τους απογόνους της.
Η Καταρίνα είχε 7 παιδιά. Μόνο δύο επέζησαν της παιδικής ηλικίας, αλλά μία κόρη, η Άννα, παντρεύτηκε τον Κρίστιαν Χούμπερτ Μπάρον Πφέφελ βον Κριγκελστάιν. Πέντε γενιές των βον Πφέφελ αργότερα, και βρίσκουμε την Μαρί Λουίζ βον Πφέφελ που παντρεύτηκε τον Στάνλεϊ Φρεντ Γουίλιαμς.
Η κόρη τους Υβόν παντρεύτηκε τον Οσμάν Γουίλφρεντ Τζόνσον Κεμάλ και ο γιος τους, Στάνλει Τζόνσον είναι ο πατέρας του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακάλυψη του χαμένου προγόνου του.
Ποια ήταν όμως η Άννα Καταρίνα;
Είχε παντρευτεί έναν υπουργό εκκλησίας και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Στρασβούργο. Εκεί, πιστεύεται ότι μπορεί να κόλλησε σύφιλη ενώ φρόντιζε ασθενείς με την σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
Μετά το θάνατο του συζύγου της, επέστρεψε στην πατρίδα της τη Βασιλεία και προφανώς υποβλήθηκε σε αυστηρή επεξεργασία με υδράργυρο, με την ελπίδα να θεραπευτεί. Αυτό όμως δεν είχε αποτέλεσμα: οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Άννα Καταρίνα πιθανότατα πέθανε από δηλητηρίαση από υδράργυρο. Αλλά ο υδράργυρος διατήρησε επίσης το σώμα της – επιτρέποντας στους σημερινούς ερευνητές να ανακαλύψουν ακριβώς ποια ήταν και ποιοι ήταν οι απόγονοί της.
Φωτογραφίες: SRF