Ανέμενε η Αθήνα την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για μετονομασία της λεωφόρου και του Αεροδρομίου στα Σκόπια, καθώς οι γείτονες είχαν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους στις έως τώρα επαφές, ότι διαθέτουν την πραγματική βούληση για να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση.
Η πρωτοβουλία Ζάεφ, αποτελεί δείγμα γραφής από την απέναντι πλευρά ότι σκοπεύει να κινηθεί σε εντελώς άλλο δρόμο από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι που γέμισε τα Σκόπια με αγάλματα της Μακεδονικής δυναστείας, ωστόσο το κυρίως πιάτο σε σχέση με το στοιχείο του αλυτρωτισμού, ακόμα δεν έχει μπει στο τραπέζι.
Αθήνα και Σκόπια μόλις μπήκαν στη διαπραγμάτευση κι αυτό φάνηκε όταν έφτασαν στα “καυτά” ζητήματα που φτάνουν ως την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας, το οποίο βρίθει αλυτρωτικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή είχε στείλει μήνυμα στον ομόλογό του ότι δεν είναι μόνο το όνομα αλλά μια συμφωνία-πακέτο, που θα περιλαμβάνει και τα στοιχεία αλυτρωτισμού.
Δηλαδή:
- έμμεσες αναφορές για “Μακεδόνες” σε όμορα (Ελληνικά) εδάφη
- αναφορές σε “Μακεδονική” ιθαγένεια, εθνικότητα
Κι αν ονομασία συμβιβασμού μπορεί να βρεθεί, αυτά τα δύο ζητήματα είναι εμφανώς δυσκολότερο να λυθούν. Τόσο γιατί είναι “ταυτοτικά” για τους πολίτες της γειτονικής χώρας (ο κ.Ζάεφ έκανε χτες αναφορά στην αξιοπρέπεια των δύο λαών) αλλά και επειδή πολιτικά είναι δύσκολος χειρισμός για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Αυτό τουλάχιστον φέρεται να ισχυρίστηκε καθαρά ο κ. Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης υποστήριξε ότι η αλλαγή του Συντάγματος είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα».
«Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις», παρότρυνε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ και όλα δείχνουν ότι αυτό το σημείο θα αποτελέσει το δυσκολότερο κομμάτι των διαπραγματεύσεων.
Κανείς ως τώρα δε μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι πίσω από την “δυσκολία” που επικαλείται ο κ. Ζάεφ υπάρχουν μόνο οι (όντως δύσκολοι) πολιτικοί συσχετισμοί στη γειτονική χώρα, ή αν αυτή η “δυσκολία” αποτελεί και διπλωματικό προγεφύρωμα για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα φανούν σε διάστημα κάποιων εβδομάδων καθώς οι δύο πλευρές (υπό την ισχυρή ΝΑΤΟϊκή παρότρυνση) έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε λύση.