«Πες την αλήθεια όπως εγώ» -Η ατάκα Τσίπρα στον Ζάεφ, στο Νταβός - iefimerida.gr

«Πες την αλήθεια όπως εγώ» -Η ατάκα Τσίπρα στον Ζάεφ, στο Νταβός

Με σταθερά βήματα προόδου βλέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίζονται από δω και πέρα οι διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, και μετά τα όσα παρασκηνιακά διημείφθησαν μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, κάνουν θετικό ταμείο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης που είχαν -για περίπου 2,5 ώρες- οι δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στον ομόλογό του ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση. Εξ αυτού του λόγου και γνωστοποίησε δημόσια τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» και του αυτοκινητόδρομου σε «Φιλίας».

«Τώρα είμαστε στο 2018. Η θέση μας είναι σαφής. Έναντι όλων»

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι «τώρα είμαστε στο 2018. Η θέση μας είναι σαφής. Έναντι όλων», για να προσθέσει ότι πρέπει να βρεθεί μια πραγματική λύση για την οποία θα είναι και οι γείτονες περήφανοι και θα μπορούν να τη δεχτούν στο εσωτερικό τους. Και συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

Ο Τσίπρας ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα - Δυσκολία από Ζάεφ

Ενδεικτικό των προβληματισμών που έχει η Αθήνα ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαιτέρως στο θέμα που αφορά στις αλλαγές του Συντάγματος της γείτονος, με τον Ζόραν Ζάεφ, όμως, να του απαντά πως αυτό «είναι δύσκολο», σε ένα θέμα που αναμένεται να ξανατεθεί προς συζήτηση στο άμεσο μέλλον.

«Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις» φέρεται να είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Υπό διαμόρφωση τα επόμενα βήματα

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα απόψε τα μεσάνυχτα και από την Παρασκευή αναμένονται κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις. Ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν και με ποιο τρόπο θα υπάρξει ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην Αθήνα ο Νίμιτς

Ενδεικτικό, πάντως, της προσέγγισης που έχει επιτευχθεί αποτελεί το γεγονός ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί σε Αθήνα και Σκόπια από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Προσώρας, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κανονιστεί, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ