Τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας βίωνουν μία στις δέκα Ελληνίδες και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών, σε ποσοστό 85% ή απολύονται, ή παραιτούνται, ή μετατίθενται σε άλλο τμήμα, τη στιγμή που ο θύτης δεν υφίσταται καμία επίπτωση.
Μάλιστα, σε ποσοστό 5% οι παρενοχλήσεις αυτές καταλήγουν σε βιασμό των υπαλλήλων γυναικών από τους προϊσταμένους ή συναδέλφους τους.
Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το ποσοστό αυτό διαφέρει από κράτος σε κράτος και κυμαίνεται από 20 - 40% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες έως και 85% σε χώρες με πατριαρχική η κοινωνία.
Το 60-70% των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχεται από ανωτέρους και το 30% από συναδέλφους. Ένα ποσοστό των γυναικών - περίπου 40%- υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το 44% των συναδέλφων έχει αντιληφθεί τη σεξουαλική παρενόχληση σε συνάδελφο, αλλά δεν αντιδρούν.
Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιες το προκαλούν. Μόνο το 8% των εργαζομένων γυναικών προσφεύγουν στα δικαστήρια, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα και της πολυδάπανης και μακρόχρονης διαδικασίας.
Μειώθηκαν οι καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη
Η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Σταματίνα Γιαννακούρου, επισημαίνει ότι το 2011 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση αντιπροσώπευαν το 10% του συνόλου των αναφορών για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου, και το 59% αυτών των καταγγελιών προήλθε από εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα.
Πάντως, σε σχέση με το 2010 οι σχετικές καταγγελίες παρουσίασαν ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 2%. Η ουσιαστική διερεύνηση των περισσότερων από τις υποθέσεις αυτές δεν κατέστη δυνατή, είτε λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, είτε λόγω της ανάκλησης των αναφορών.