«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, βαδίζουμε στα τυφλά», τόνισε όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, βαδίζουμε στα τυφλά και σήμερα που ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Ζάεφ, αντί να είναι φορέας μιας εθνικής στάσης -οικοδομημένης μέσα από διαδικασίες συζήτησης και ενημέρωσης- είναι μόνος του», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β' Αθηνών, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει της -προγραμματισμένης για σήμερα- συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, στο Νταβός.
Ο κ. Κουμουτσάκος καταλόγισε στην κυβέρνηση ευθύνη «για το ότι η χώρα μπροστά σε μία κρίσιμη διπλωματική μάχη εξωτερικής πολιτικής, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, εμφανίζεται με διχασμένη την κοινή γνώμη και συγκρουσιακές τις πολιτικές σχέσεις».
«Η κυβέρνηση αποφάσισε και έκανε πράξη να στερήσει και να αποκλείσει από κάθε ενημέρωση τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου», είπε, χαρακτηρίζοντας «απολύτως παράλογο», πληροφορίες της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ να προέρχονται από διαρροές σε Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων.
Καταλόγισε, δε, «μείζον ατόπημα» στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τη δήλωσή του, ότι όταν του ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ενημέρωση, τους ενημερώνει.
«Γιατί ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι και όχι οι Έλληνες;», διερωτήθηκε ο τομεάρχης της ΝΔ, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζητήθηκε ποτέ ενημέρωση για τακτικούς χειρισμούς, για κινήσεις που πρέπει να γίνονται μέσα ή έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
«Ζητήσαμε», εξήγησε «μία βασική ενημέρωση για το πού πάνε τα πράγματα, μία φιλοσοφία αντιμετώπισης και δεν την είχαμε σε κανένα επίπεδο, ούτε τομεάρχη, ούτε εκπροσώπων, ούτε αρχηγών» και «ακριβώς για να διασφαλιστεί το μείζον αγαθό που θα ήταν ο μέγιστος αριθμός συνεννοήσεων συγκλήσεων, συναντιλήψεων για ένα εθνικό θέμα, αντί αυτό να είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης, που διαπραγματεύεται, έγινε πάρεργο, το αγνόησε τελείως και τώρα πορεύεται μόνη της απέναντι στις ευθύνες της».
Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «φρόντισε να αποκόψει τον πρωθυπουργό από την έκφραση του εθνικού συναισθήματος των συλλαλητηρίων ή του συλλαλητηρίου, διότι έσπευσαν να το λοιδορήσουν, να το μειώσουν και να το αποδομήσουν».
«Το συλλαλητήριο εξέφρασε και ταυτίστηκε με μία συναισθηματική φόρτιση, που πράγματι υπάρχει σε αυτό το θέμα. Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνες ηγεσίες καλούνται να κάνουν τη δύναμη του συναισθήματος αποτελεσματική πολιτική στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», σημείωσε, ενώ σε σχέση με τις διαφορετικές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ για το θέμα διευκρίνισε: «Δεν αφορά η απόκλιση την έκφραση της πραγματικής πολιτικής, όπου εκεί είμαστε όλοι ενωμένοι».
Επεσήμανε δε, πως «είναι πολύ πιο σοβαρό η κυβέρνηση να μην έχει ενιαία θέση» διερωτώμενος: «Είναι το ίδιο αποφασιστική η απόκλιση απόψεων ή διαφορετικών φιλοσοφικών αντιλήψεων στην αξιωματική αντιπολίτευση - που πάντως εκφράζεται ενιαία από τον αρχηγό της - από την έντονη διχοστασία μεταξύ συγκυβερνώντων, που ο ένας κρατάει στα χέρια του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης;»
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ταύτιση των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο βουλευτών της ΝΔ με όσα ακούστηκαν από τους ομιλητές στην εκδήλωση, ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι «η παρουσία στο συλλαλητήριο των Μακεδόνων βουλευτών της ΝΔ ήταν γιατί συμμετείχαν στην έκφραση μίας ανησυχίας, μίας ευαισθησίας και δεν ταυτίστηκαν, ούτε ταυτίζονται με κανένα από τα πρόσωπα που μιλούσαν εκεί».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του - εκ των κεντρικών ομιλητών - ε.α. στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, με την οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί κόμματος, εάν αυτό του ζητηθεί αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε, εάν υφίσταται χώρος για νέο κόμμα στη δεξιά ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:
«Δεν δίνω υπόσταση σε αυτό το ενδεχόμενο συζητώντας αν υπάρχει ή δεν υπάρχει χώρος. Προφανώς ο χώρος της δημοκρατικής κεντροδεξιάς καλύπτεται από τη ΝΔ πλήρως σε όλη της την ιστορία. Επιθυμία, για να συμμετάσχει στα πολιτικά δρώμενα, μόνος ή με κόμμα, μπορεί να εκφράσει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης. Η απόσταση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας είναι πολύ μεγάλη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ