Με απόφαση του συνδικάτου τους οι Γερμανοί εφοριακοί αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει εγκρίνει την απόστολή 160 συναδέλφων τους στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβουν στην ουσία καθοδηγητικό ρόλο στη συλλογή εσόδων.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου, του Συνδικάτου Εφοριακών της Γερμανίας, επισημαίνεται -όπως αναφέρει το zougla.gr- εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση αυτή και σημειώνεται ότι «η Ελλάδα δεν πάσχει από έλλειψη ικανών στελεχών που πλαισιώνουν τη φορολοφική διοίκηση, αλλά από πολιτική βούληση».
Ειδικότερα, προτάσσοντας την άποψη του ομοσπονδιακού εκπροσώπου, Τόμας Αϊγκεντάλερ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γνώσης σχετικά με την εκτέλεση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά υστερεί σε ό,τι αφορά στην πολιτική βούληση για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις φορολογικών νόμων, για εισπράξεις φόρων και προπάντων για κατακρατήσεις φόρων και αποτροπή και πάταξη της φοροδιαφυγής».
Εξάλλου, ο επικεφαλής του συνδικάτου, αναφέρει ότι «η πολιτική παροχής συμβουλών δεν είναι άσχημη. Εντούτοις, δεν μπορώ να αναγνωρίσω καθόλου τι θα μπορέσει το γερμανικό προσωπικό να καταφέρει στα γρήγορα, δεδομένου του συγκεκριμένου μέρους και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μεγάλες ελλείψεις υποδομών. Επιπρόσθετα η φορολογική ηθική εκεί είναι πολύ άσχημη».
Επιπλέον, το γερμανικό συνδικάτο σημειώνει ότι το κλίμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι πολύ ψυχρό απέναντι στη Γερμανία. Αυτό, όπως λένε, το απέδειξαν οι διαδηλώσεις των πολιτών και οι αρνητικές δημόσιες απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με τη γερμανική πολιτική.
Θυμίζει μάλιστα και τις δηλώσεις του κ. Αϊγκεντάλερ, οι οποίες εξέφραζαν την ανησυχία του σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων του που θα έρθουν στη χώρα μας. «Ο κίνδυνος είναι απλώς πάρα πολύ μεγάλος» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψη του γερμανικού φορολογικού συνδικάτου, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό, εάν -διαθέσιμοι και με κίνητρα- Έλληνες ελεγκτές επιχειρήσεων και εφοριακοί παρακολουθούσαν τον τρόπο εργασίας των Γερμανών συναδέλφων τους.
Οι Γερμανοί εφοριακοί θεωρούν ότι, έπειτα από εκπαίδευση κάποιων μηνών, οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και έπειτα να τη χρησιμοποιήσουν στην Ελλάδα.
«Επιπρόσθετα, θα είχαν και τη λειτουργία των πολλαπλασιαστών. Αυτή η διαδικασία αφήνει στη χώρα την αξιοπρέπειά της και δίνει τη σωστή βοήθεια, μετατρέποντάς την σε αυτοβοήθεια» καταλήγει το δελτίο Τύπου.