Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ το Παρίσι και συζήτησαν για την εξεύρεση «μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στην Υεμένη», όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.
Η διάσκεψη αυτή, που διοργανώθηκε από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Παρίσι.
«Οι συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη έχουν προκαλέσει τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτές, μόνο πολιτικές λύσεις ειρηνικές και καλά συζητημένες μπορούν πραγματικά να βάλουν τέλος στα δεινά», εκτίμησε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.
Ο Αμερικανός υπουργός Ρεξ Τίλερσον συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για την Υεμένη.
«Συζητήσαμε για τους κρίσιμους στόχους που έχουμε στην Υεμένη και οι οποίοι είναι πάνω απ’ όλα να στηριχθούν τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ χαιρέτισε και τις πρόσφατες αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
«Αυτό μας επιτρέπει να στραφούμε σε άλλους στόχους», όπως εκείνος της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης και την κατάρτιση μιας στρατηγικής που θα έχει στόχο να αντικρούσει την ιρανική επιρροή στην Υεμένη, πρόσθεσε.
Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί σχεδόν 53.000. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στη χώρα αυτή, την πιο φτωχή της Μέσης Ανατολή, εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου».
Τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο ως επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού για να στηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης απέναντι στους σιίτες αντάρτες Χούτι.
Το Ριάντ δέχεται επικρίσεις για τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Υεμένη από τις οποίες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί χιλιάδες άμαχοι, αλλά και για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη χώρα. Τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει «νέα ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ανάμεσα στο Ριάντ και την επαρχία Μαρίμπ, στην κεντρική Υεμένη, με πτήσεις καθημερινά αεροσκαφών C130 που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ