Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας όρισε προεδρικές εκλογές μέχρι τις 30 Απριλίου, σε μια κίνηση που ευνοεί τον Νικολάς Μαδούρο και φέρνει σε δυσχερή θέση την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.
Ο αριστερός πρόεδρος της χώρας, που ανήλθε στην εξουσία το 2013 μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ, δηλώνει έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα υπό το λάβαρο του σοσιαλιστικού κόμματος PSUV και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις κάλπες που θα στηθούν επτά μήνες νωρίτερα απ’ την προγραμματισμένη ημερομηνία, παρά το γεγονός ότι το 70% του πληθυσμού σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις εκφράζεται ανοικτά εναντίον του για την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την έξαρση της εγκληματικότητας, τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και το μαζικό κύμα φυγής από τη χώρα εκατομμυρίων κατοίκων σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
«Είμαι ένας απλός εργάτης, ένας ταπεινός άνθρωπος του λαού. Αν το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (...) πιστεύει ότι πρέπει να είμαι ο υποψήφιος του επαναστατικού στρατοπέδου στις προεδρικές (...) είμαι στη διάθεσή του», δήλωσε ο Μαδούρο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καράκας.
«Έχουμε μόνο έναν υποψήφιο!» δήλωσε νωρίτερα ο υπ' αριθμόν 2 του PSUV, ο Ντιοσντάνο Καμπέγιο, μιλώντας στη Συντακτική Συνέλευση και αναφερόμενος προφανώς στον 55χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου και συνδικαλιστή ηγέτη, τον Μαδούρο.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση του Μαδούρο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, είπε ότι δεν θεωρεί ότι «είναι καλή ιδέα», αλλά πρόσθεσε ότι επαφίεται στους Βενεζουελάνους να αποφασίσουν.
Κλονισμένη η αντιπολίτευση
Οι αντίπαλοι του Μαδούρο, που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την παραίτησή του, αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι σχημάτισαν συνασπισμό με την επωνυμία «Στρογγυλή Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης» οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εις βάρος της κυβέρνησης.
Οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο είναι εκτός μάχης μετά τις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 125 άνθρωποι. Ο Ενρίκε Καπρίλες δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα λόγω κατηγοριών για διαχειριστικές παραβάσεις την περίοδο που ήταν κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα.
Ο Λεοπόλδο Λόπεζ τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό ως υποκινητής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ ο διάδοχός του, Φρέντι Γκεβάρα έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Χιλής καθώς κατηγορείται για συνωμοσία κατά του Μαδούρο.
Ωστόσο η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κατεβάσει έναν προεδρικό υποψήφιο για να αυξήσει τις πιθανότητες επικράτησης έναντι του Μαδούρο.
Πυρά από γειτονικές χώρες για τις πρόωρες κάλπες
Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν την απόφαση για τις πρόωρες κάλπες στη Βενεζουέλα υπογραμμίζοντας σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «είναι αδύνατο» να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.
Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι σε περίπτωση που κριθεί ότι επιχειρήθηκε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να επιβληθούν νέες διεθνείς κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ενδεχομένως και από τον Ντόναλντ Τραμπ, που καταφέρεται με κάθε ευκαιρία κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο.