«Ιδιαίτερης κρισιμότητας» χαρακτηρίζουν οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου τη συνάντηση που έχουν σήμερα στις 4μμ (ώρα Ελλάδος) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας.
Πηγές με πολύ καλή γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο τόσο σε διπλωματικό όσο κι σε κυβερνητικό επίπεδο, τονίζουν στο iefimerida ότι σε αυτό το χρονικό σημείο «πρέπει να δούμε τι πρόθεση υπάρχει από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στα σενάρια για το όνομα», όπως επίσης και ότι πρέπει «να μπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το που πηγαίνουμε». Με λίγα λόγια τα όσα θα πουν στην επαφή κορυφής οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για το όνομα. Από το τετ α τετ θα ξεκαθαρίσει αν τελικά θα υπάρξει ευκαιρία επίλυσης του ονοματολογικού ή όχι.
Τι προσδοκά η κυβέρνηση
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφεί πρόοδος και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει καλή θέληση ώστε να λυθεί το θέμα του ονόματος. Όσο για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιπούς γείτονες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ (ήτοι τον Αλβανό ομόλογό του, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό) είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι το Σκοπιανό είναι θέμα διμερές, ξεκόβοντας το...βήχα για τυχόν έμμεσες πιέσεις.
Στον Παυλόπουλο από Δευτέρα -Στο περίμενε οι πολιτικοί αρχηγοί
Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας ( ο οποίος θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης) και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι σίγουρο ότι θα τους συναντήσει προκειμένου να τους ενημερώσει. Κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον υπάρξει χειροπιαστή συμφωνία και στη Βουλή. Αξιώνοντας άλλωστε την ευρύτερη δυνατή στήριξη των δυνάμεων του Κοινοβουλίου, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να ενημερωθεί το σύνολο των βουλευτών.
Προφανώς στόχος του Μαξίμου είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεση βουλευτών εκτός του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Εφιάλτης τα συλλαλητήρια
Στο μεταξύ την περισσότερη πίεση από τα συλλαλητήρια δέχονται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση και οι βουλευτές και δη όσοι εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής και οι υπουργοί παραδέχονται ότι «είδαμε πιο πολύ κόσμο από ότι περιμέναμε» και για το λόγο αυτό παροτρύνουν για μια καλύτερη ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι πολίτες να έχουν μια καθαρή εικόνα.