Το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία έθεσε η αντιπροσωπεία του τουρκικού υπ. Δικαιοσύνης, με επικεφαλής των Τούρκο υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, ο οποίος είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντονής του απάντησε πώς τέτοιο θέμα δεν υπάρχει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. «Το ανώτατο δικαστήριο δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους, αλλά κάτι ευρύτερο, πώς δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και αυτή η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο Σταύρος Κοντονής άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες εξελίξεις για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών θα πρέπει να κινηθούν από την Τουρκία, υπονοώντας ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει είτε να κάνει νέο αίτημα έκδοσης, είτε να ζητήσει να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε γνωστή και επίσημα η θέση της Ελλάδας, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα για να δικαστούν οι οκτώ, στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης «είναι δικό τους θέμα τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχές, αφού οι δυνατότητες είναι ρητά διατυπωμένες στον ελληνικό ποινικό κώδικα».
Σύμφνωνα με αυτές η γειτονική χώρα θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους να ακολουθήσει έρευνα και δίωξη και στη συνέχεια παραπεμπτικό βούλευμα. Το έγγραφο θα πρέπει επιπλέον να αναφέρει ότι πιθανολογείται ότι οι οκτώ είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης προκειμένου να εμπίπτει στο άρθρο 8 του ποινικού κώδικα και να δίνεται έτσι το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα.
Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποδίδει τη συνάντηση σε επίπεδο συνεργασίας των υπουργείων Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ τονίζουν πως η πρωτοβουλία για το ραντεβού ήταν της Άγκυρας.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί ενώπιον του διοικητικού Εφετείου η αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλλει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής σε βάρος της απόφασης της επιτροπής που τους χορήγησε άσυλο με τους συνηγόρους των οκτώ να υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της κράτησής τους είναι παράνομη, αφού έχει ήδη λήξει και να αντιτείνουν ότι η επιτροπή ασύλου έχει ήδη αποφανθεί πως οι οκτώ δικαιούνται άσυλο συνεπώς είναι πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρα μας.