Μέχρι το τέλος Μαϊου 2018 θα είναι έτοιμη η Ελληνική πρόταση για την χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου στις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με σκοπό την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η Κωνσταντίνα Λιώση, προϊσταμένη του τμήματος συντονισμού και νομικής υποστήριξης της διεύθυνσης Υποστήριξης και Σχεδιασμού της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και το έργο της επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31 Μαΐου 2018.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εμπόδια στις διασυνοριακές συναλλαγές, που οφείλονται στη συνύπαρξη διαφορετικών νομικών απαιτήσεων και τεχνικών προτύπων για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, όπως και στην έλλειψη διαλειτουργικότητας, θα πρέπει να αρθούν ή να περιοριστούν και η μαζική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης εντός της ΕΕ θα οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Με βάση αυτή την εκτίμηση η Επιτροπή επιθυμεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση να καταστεί η κυρίαρχη μέθοδος τιμολόγησης μέχρι το 2020 στην Ευρώπη.
Ως μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου, η οδηγία 2014/55 για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις αποσκοπεί στη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων από τους οικονομικούς φορείς κατά την παροχή αγαθών, έργων και υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προτύπου (EN) που θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Η καταληκτική ημερομηνία της συμμόρφωσης των κρατών – μελών για την εφαρμογή της οδηγίας, έχει οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου 2018, χρόνος που εκτιμάται επαρκής για τη συμμόρφωση τόσο των κρατικών φορέων όσο φυσικά και της αγοράς.
Όπως σημειώνεται στην οδηγία: «τα οφέλη από την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων μεγιστοποιούνται όταν η δημιουργία, αποστολή, μετάδοση, παραλαβή και επεξεργασία του τιμολογίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται ότι συμμορφώνονται προς το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων μόνον τα μηχαναγνώσιμα τιμολόγια, τα οποία μπορούν να γίνουν αντικείμενο αυτόματης και ψηφιακής επεξεργασίας από τον λήπτη. Απλό αρχείο εικόνας δεν θα πρέπει να μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τους σκοπούς της οδηγίας».
Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν υπόψη, στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας, τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των μικρών αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων, και να προσφέρουν σε όλες τις αναθέτουσες αρχές, τους αναθέτοντες φορείς και τους προμηθευτές την απαραίτητη στήριξη ώστε να καταστεί εφικτή η χρήση του ευρωπαϊκού προτύπου έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων. Πρέπει επίσης να προβλεφθούν μέτρα επιμόρφωσης, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Βασικά στοιχεία του ηλεκτρονικού τιμολογίου
Τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρονικού τιμολογίου είναι μεταξύ άλλων:
α) αναγνωριστικά της επεξεργασίας και του τιμολογίου
β) χρονική περίοδος του τιμολογίου
γ) στοιχεία του πωλητή
δ) στοιχεία του αγοραστή
ε) στοιχεία του δικαιούχου πληρωμής
στ) στοιχεία του φορολογικού αντιπροσώπου του αγοραστή 6.5.2014 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 133/9
ζ) στοιχεία αναφοράς της σύμβασης η) λεπτομερή στοιχεία παράδοσης
θ) οδηγίες για την πληρωμή
ι) στοιχεία που αφορούν απαλλαγή ή επιβάρυνση
ια) πληροφορίες για το συγκεκριμένο στοιχείο του τιμολογίου
ιβ) συνολικά ποσά του τιμολογίου
ιγ) ανάλυση του ΦΠΑ