55 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων: Γαλλία-Γερμανία υπέγραψαν νέο σύμφωνο φιλίας - iefimerida.gr

55 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων: Γαλλία-Γερμανία υπέγραψαν νέο σύμφωνο φιλίας

Τα λόγια βουλευτή του κόμματος του Ζαν Λικ Μελανσόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 22 Ιανουαρίου 1963, ο γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ και ο γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας, με στόχο να επισφραγίσουν την συμφιλίωση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Την Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, οι δύο χώρες ανανέωσαν το λεγόμενο Σύμφωνο των Ηλυσίων, στην επέτειο των 55 χρόνων από την υπογραφή του. Το νέο Σύμφωνο στηρίζεται την επιθυμία του Εμανουέλ Μακρόν να δώσει μια νέα πνοή στην ευρωπαϊκή δυναμική, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017.

55 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων

Ήταν ημέρα συμβόλων η χθεσινή για τα κοινοβούλια των δύο χωρών, που τίμησαν την επέτειο των 55 χρόνων της Συνθήκης των Ηλυσίων.

55 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων: Γαλλία-Γερμανία υπέγραψαν νέο σύμφωνο φιλίας | iefimerida.gr 0

Η γερμανική Bundestag υποδέχθηκε μέσα στο πρωινό τη γαλλική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον πρόεδρο της γαλλικής Βουλής Φρανσουά ντε Ρουζί ( François de Rugy), ο οποίος απευθύνθηκε στην ολομέλεια στα γερμανικά. «Οι δυο χώρες μας δεν αποτελούν πλέον ένα ζευγάρι, αλλά μια οικογένεια» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το απόγευμα στο Παρίσι, το γαλλικό κοινοβούλιο υποδέχθηκε αντίστοιχα τη γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από μέρους του απευθύνθηκε στους Γάλλους βουλευτές στα γαλλικά.
«Βλέπουμε τη νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πολιτική. Τα κοινοβούλιά μας παίρνουν τη νέα αυτή ώθηση σήμερα και αποκτούν τον ρυθμό. Πραγματικά κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» δήλωσε μπρος σ' ένα ημικύκλιο με σχεδόν άδεια τα έδρανα στην πτέρυγα της αριστεράς.

Και τα δύο κοινοβούλια ενέκριναν τελικά το ψήφισμα για τη Συνθήκη, που επιτρέπει την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων. Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ