«Όλες οι σχετικές πλευρές να κινηθούν από την αντιπαράθεση στον διάλογο, μιας και η βία δεν μπορεί να καταστεί όργανο άσκησης πολιτικής», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσον αφορά στην κατάσταση στην Καταλονία.
«Το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας λειτουργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα, τηρώντας τους νόμους της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού σε θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη», απαντά η Κομισιόν, δια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην «ανησυχία» που διατυπώνουν για την κατάσταση στην Καταλονία 188 προσωπικότητες από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολιτική, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην απάντησή του, θυμίζει ότι «η Επιτροπή έχει καλέσει επίσης όλες τις σχετικές πλευρές να κινηθούν ταχέως από την αντιπαράθεση στον διάλογο, μιας και η βία δεν μπορεί ποτέ να καταστεί όργανο άσκησης πολιτικής».
«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ "συγχωρούν" την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ισπανία, ιδίως όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης της Ισπανίας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας» αναφέρουν στην επιστολή τους οι 188 προσωπικότητες και διευκρινίζουν, ότι δεν διαλέγουν «"πλευρά", πολιτικά για την ουσία της διαμάχης για την εδαφική κυριαρχία» γνωρίζοντας τις «διαδικαστικές ελλείψεις στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος», αλλά η ανησυχία τους «αφορά το κράτος δικαίου, όπως εφαρμόζεται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ».
Επίσης, στην επιστολή τους, η οποία απευθύνεται και στον πρόεδρο του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, αναφέρουν:
«Η ισπανική κυβέρνηση έχει αιτιολογήσει τις ενέργειές της, επικαλούμενη λόγους διατήρησης ή αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. Η ΕΕ δήλωσε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα για την Ισπανία.
Τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας είναι πράγματι θέματα εσωτερικής πολιτικής στις φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι ισπανικές αρχές χειρίζονται τα αιτήματα ανεξαρτησίας που εκφράζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Καταλονίας συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου» αναφέροντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ