Στο Ελβετικό θέρετρο των Άλπεων μεταβαίνει σήμερα το πρωί η ελληνική αποστολή, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Τον πρωθυπουργό, συνοδεύουν στο Νταβός ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. Και όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση κορυφής που θα έχει αύριο στις 3μμ (ώρα Ελβετίας) με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες «κλειστές» συσκέψεις προετοιμασίας όλες αυτές τις μέρες.
Χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερης κρισιμότητας» την εν λόγω συνάντηση και ποντάρουν πολιτική λύση, ενώ επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι αυτή «πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και να ισχύει έναντι όλων».
Σημειωτέων, ότι η ελληνική πλευρά βάζει «πάγο» στο ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ να προσκληθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αφού όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση που του τέθηκε, προϋπόθεση είναι «να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν στο iefimerida ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Πλην όμως, είναι σαφές ότι οι παροικούντες το Μαξίμου επιθυμούν το ζήτημα να «τρέξει» με ταχείς ρυθμούς και εξ’ αυτού του λόγου θα εστιάσουν σε δύο κατευθύνσεις:
• Πρώτον, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ελβετία- και ανάλογα με την έκβαση των εκεί συνομιλιών- ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και πιθανότατα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε με σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
• Δεύτερον, θα συνεχίσουν να πρεσάρουν τη Νέα Δημοκρατία, «χρεώνοντάς της» ακροδεξιά και συντηρητική πολιτική αλλά και τα μικρότερα κόμματα, ενώ το Κίνημα Αλλαγής άνοιξε ήδη τα χαρτιά του με αποτέλεσμα η επιδίωξη της κυβέρνησης για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο Κοινοβούλιο, παρά τις αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ, να μην είναι οφθαλμαπάτη.
Και νέο συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου
Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου παρά το γεγονός ότι δημόσια επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα συλλαλητήρια, τα παρακολουθούν με τη δέουσα προσοχή και καταγράφουν τόσο τις λαϊκές αντιδράσεις όπως επίσης και το μέγεθος συμμετοχής σε αυτά, εμμένοντας στη «γραμμή» πως η εθνικιστική έξαρση υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.