Παγίδες υπερφορολόγησης κρύβουν τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα κινδυνεύουν όχι μόνο να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου αλλά και να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων εφόσον αναγράψει στη φορολογική του δήλωση έως και 8 διαφορετικές κατηγορίες ποσών που είναι οι ακόλουθες:
1. Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2017 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως αποζημίωση λόγω απόλυσης, επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κ.α.
2. Χρηματικά ποσά, όπως το εφάπαξ ή αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρείες, που δεν θεωρούνται εισόδημα και αποκτήθηκαν εντός του 2017 από το φορολογούμενο.
3. Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
4. Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2017, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
5. Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους.
6. Ποσά που εισέπραξε το 2017 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές.
7. Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, προκαθορισμένο στοίχημα, κ.λπ. τυχερά παιχνίδια.
8. Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2017, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31/12/2016 και αναλώθηκαν εντός του 2017.