Την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου των Λευκών Ορέων στοχεύει η πρόταση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» για τα Λευκά Όρη, που παρουσιάστηκε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Στην παρουσίαση της πρότασης το «παρών» έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.
«Με την υλοποίηση της πρότασης κάνουμε πράξη την επιθυμία του πατέρα μας που όλοι γνωρίζουμε την αγάπη που είχε για τα βουνά της Κρήτης», δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης η κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Κατερίνα, ενώ η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική οικολογική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται με την πολύτιμη, όπως είπε, συνδρομή και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η πρόταση που παρουσιάσθηκε στα Χανιά, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου 15 διαδρομών συνολικού μήκους 58 χιλιομέτρων, τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών ενώ μεγάλο σκέλος της δράσης αφορά στην Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε μια περιοχή 1300 στρεμμάτων των Λευκών Ορέων.
Το δίκτυο των μονοπατιών που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει διαδρομές στις περιοχές του Θερίσου και της Τρομάρισσας.
Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το WWF για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων.
Όσον αφορά τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών που θα γίνει με τη βοήθεια της της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη των ιαματικών φυτών της κρητικής γης, σε χώρο που αποτελεί και την αφετηρία και τον πρώτο σταθμό της διαδρομής φύσης στα Λευκά Όρη.
Φωτογραφία από την παρουσίαση της πρότασης στην Αθήνα
Η Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οργάνωση WWF Ελλάς. Εκτός από την αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ