Τα παράπονα της Εκκλησίας για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαίτερα για το «τέρας» της γραφειοκρατίας εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας.
Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε μεν ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το υπουργείο Παιδείας, αλλά τόνισε την απογοήτευσή του από τη συνεργασία του με άλλα υπουργεία τα οποία αντιμετωπίζουν την Εκκλησία, όπως είπε, ως «οργανισμό βήτα και γάμα κατηγορίας». Μάλιστα έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».
Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι «δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερο από τρία χρόνια σε μια περίοδο μάλιστα που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας».
Το θέμα της συνάντησης ήταν «Πολιτεία και Εκκλησία: σχέσεις συνεργασίας σε μια εποχή κρίσης». Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε τη συμβολική αξία της «σημερινής συνεργασίας με ιερείς που συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες προτάσεις» και εξήρε τη στάση του αρχιεπισκόπου που, όπως είπε, υποστηρίζει τη συνεργασία Πολιτείας -Εκκλησίας.
Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι σήμερα, την ώρα της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο διασώζει τον κοινωνικό ιστό και διατηρεί την κοινωνική συνοχή του έθνους. Τόνισε δε, ότι ανέκαθεν η Ορθόδοξη Εκκλησία σε καιρούς χαλεπούς αποτέλεσε την κιβωτό της διάσωσης του Ελληνισμού.
Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της αγαστής συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, όχι μόνο σε κεντρικό, άλλα πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο, μέσω των δικτύων σχολείων και Εκκλησίας, με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους.
Επίσης με αφορμή νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας της, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές».
Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε τέλος ότι «οι εταίροι μας επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».