Σε πρόσωπο-κλειδί για την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, για τις καταγγελλόμενος σχέσεις συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία εξελίσσεται μια Ιταλίδα.
Ο λόγος για τη Σιμόνα Μαντζιάντε, φίλη του Τζορτζ Παπαδόπουλου, του Ελληνοαμερικανού πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Πράκτορες του Μιούλερ ήρθαν σε επαφή με την Μαντζιάντε τον περασμένο Οκτώβριο, όπως αναφερει σε δημοσίευμά του ο Guardian, τη μέρα που ο φίλος της ομολογούσε ότι είπε ψέμματα στο FBI και συμφωνούσε να συνεργαστεί στην εν εξελίξει έρευνα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα στη Ρώμη η Ιταλίδα απέφυγε να αποκαλύψει τι ρώτησε ακριβώς το FBI στη διάρκειας δυόμιση ωρών ανάκριση. Έριξε όμως φως σε ένα πρόσωπο κομβικής σημασίας για την έρευνα, τον Μαλτέζο καθηγητή Τζόζεφ Μίφσουντ, που ναι μεν δεν κατονομάζεται στις κατηγορίες εις βάρος του Παπαδόπουλου, αλλά οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ήταν σημαντικός μεσάζοντας μεταξύ του τελευταίου και κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων.
O Τζόζεφ Μίφσουντ (Φωτογραφία: YouTube)
Ένα απ’ τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει ο Παπαδόπουλος είναι τι αποκάλυψε σε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, μετά το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ο Μίφσουντ γι’ αυτό ύστερα από συνάντησή τους στη Ρώμη. Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ένα άτομο είπε στον Παπαδόπουλο ότι η Μόσχα διέθετε ενοχοποιητικά για τη Χίλαρι Κλίνον στοιχεία καθώς και χιλιάδες email που υπεκλάπησαν με κυβερνοεπίθεση από το Δημοκρατικο Κόμμα. Δύο εβδομάδες αφότου έμαθε για την κυβερνοεπίθεση, τον Μάιο του 2016, ο Παπαδόπουλος ήταν παρών με τον Τραμπ και άλλους στενούς συνεργάτες του στην Ουάσιγκτον και το ερώτημα είναι αν είπε τίποτε για το μήνυμα του Μίφσουντ και τι έκαναν εκείνοι σε μια τέτοια περίπτωση.
Η γεννημένη στην Καζέρτα φίλη του Παπαδόπουλου λέει ότι ουδέποτε ενεπλάκη στις μυστηριώδεις υποθέσεις του Μίφσουντ, αλλά παραδέχθηκε ότι ίσως άθελά της να μπλέχτηκε σε μια συνωμοσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Η Μαντζιάντε γνώρισε τον Μίφσουντ το 2012, ενώ εργαζόταν στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ως δικηγόρος ειδικευόμενη σε υποθέσεις απαγωγής παιδιών. Της τον σύστησε ο Τζιάνι Πιτέλα, ο Ιταλός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, που έγινε πρόεδρος της ευρωβουλής το 2014. «Έβλεπα πάντα τον Μίφσουντ με τον Πιτέλα», είπε η Μαντζιάντε -ο Πιτέλα, ωστόσο, δεν το σχολίασε.
Η Μαντζιάντε εργάστηκε για δύο υψηλόβαθμα μέλη της Ευρωβουλής, την αντιπρόεδρο Μάιρεντ ΜακΓκίνες και την προκάτοχό της στο αξίωμα, την Ιταλίδα Ρομπέρτα Αντζελίνι, αλλά και στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων υπό την προεδρία του Μάρτιν Σουλτς,
Όταν έληξε η σύμβασή της, ο Πιτέλα της πρότεινε να εργαστεί για τον Μίφσουντ. O τελευταίος της πρόσφερε το 2016 μια θέση στο London Centre of International Law Practice -λόγω των υψηλών επαφών της στις Βρυξέλλες, όπως πιστεύει τώρα-.
Αν και η δουλειά ήταν πολλά υποσχόμενη η Μαντζιάντε απογοητεύτηκε όταν είδε τις άθλιες εγκαταστάσεις, νιώθοντας ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε. Σήμερα θεωρεί ότι η διπλωματική δραστηριότητα του Μαντζιάντε ήταν μια βιτρίνα. «Ουδέποτε συνάντησα Ρώσους εκεί... Αλλά σίγουρα το κέντρο αυτό δεν ήταν αυτό που παρίστανε».
Η Μαντζιάντε περιέγραψε τον Μίφσουντ ως «αρκετά έξυπνο», ένα άτομο που της μιλούσε σε άπταιστα ιταλικά, είχε αίσθηση του χιούμορ και κόμπαζε για τις πολιτικές τους διασυνδέσεις ανά την υφήλιο. Αλλά, όπως πρόσθεσε η ίδια «ήταν ύπουλος, δεν μπορούσες να τον “διαβάσεις”. Μιλούσε αόριστα για όλα και δεν σου έδινε ευθείες απαντήσεις»...
Η σχέση με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο
Εκείνη την εποχή που έπιασε δουλειά, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Μαντζιάντε γνώρισε μέσω LinkedIn τον Παπαδόπουλο, που είχε εργαστεί εκεί πριν απ’ αυτήν και είδε τη φωτογραφία της. Μια προσπάθεια να συναντηθούν δεν καρποφόρησε, αλλά, όπως λέει, ουδέποτε ανέφερε το όνομα του Παπαδόπουλου στον Μίφσουντ, ούτε συζήτησαν για τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, δυσαρεστημένη με τη δουλειά της στο «ψεύτικο» και «τεχνητό» γραφείο κι απλήρωτη η Μαντζιάντε την παράτησε μετά από τρεις μήνες.
Ο Μαλτέζος καθηγητής έχει πει στη Daily Telegraph ότι δεν έχει καμία σχέση με το Κρεμλίνο, ούτε έκανε κάτι επιλήψιμο -αν και υπάρχουν φωτογραφίες του με Ρώσους αξιωματούχους, όπως ο πρέσβης στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο.
Στο μεταξύ άρχισε το ειδύλλιο της Μαντζιάντε με τον Παπαδόπουλο μετά την πρώτη συνάντησή τους τον Μάρτιο του 2017 στη Ρώμη. Το FBI είχε ήδη ανακρίνει τον Παπαδόπουλο στο πλαίσιο της έρευνας για το Russiagate κι εκείνος τους είπε ψέμματα για τις επαφές του με τον Μίφσουντ. Μετά την πρώτη του κατάθεση τον Ιανουάριο του 2017 κατήργησε μάλιστα τον λογαριασμό του στο Facebook και άλλαξε τον αριθμό του κινητού του.
Όταν «έσκασε» η ιστορία και μετά την απαγγελία των κατηγοριών εις βάρος του Παπαδόπουλου και την ομολογία του ο Μίφσουντ εξαφανίστηκε. Δεν εμφανίστηκε ούτε στο Πανεπιστημιο στην Ιταλία, όπου έδινε περιστασιακά διαλέξεις, ενώ έκλεισε το London Centre of International Law Practice.
Τη μέρα που ομολόγησε ο Παπαδόπουλος η Μαντζιάντε ήταν στο σπίτι της οικογένειάς του στο Σικάγο. Στην πόρτα εμφανίστηκε ένας πράκτορας του Μιούλερ και της παρέδωσε κλήτευση. Σοκαρισμένη, όπως λέει, χωρίς συνοδεία δικηγόρου πήγε μόνη της στα κεντρικά του FBI στην αμερικανική μεγαλούπολη. Μεταξύ άλλων, που αρνήθηκε να αποκαλύψει, τη ρώτησαν για τη σχέση της με τον Παπαδόπουλο κι αν πραγματικά τον αγαπά. «Ναι», τους είπε. Κι εκείνη απάντησαν: «Είναι τυχερός...»
Το τελευταίο διάστημα η Μαντζιάτε έδωσε συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υπερασπιζόμενη τον φίλο της. Κάποιοι χρήστες του Twitter είπαν ότι η προφορά της θυμίζει Ρωσίδα, κάτι που η ίδια θεωρεί γελοίο. Μόνον μια φορά στη ζωή της, λέει ότι πήγε στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη για ένα συνέδριο. Όσο για τον φίλο της, που κάποια στελέχη των Ρεπουμπλικανών προσπάθησαν να απαξιώσουν χαρακτηρίζοντάς τον παιδί για τους καφέδες, η ίδια λέει ότι είναι ψέμματα. «[Ο Τζορτζ] είχε εμπλακεί στο ανώτατο επίπεδο. Έγραφε ομιλίες για τον Τραμπ. Αυτός κανόνισε τη συνάντησή του, όταν ήταν υποψήφιος [πρόεδρος] με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι». Και τον χαρακτηρίζει γενναίο γιατί αποφάσισε να συνεργαστεί με το FBI. «Δεν ήταν υποχρεωμένος», είπε. «Εκείνος το αποφάσισε».