«Θα ζητήσουμε παράταση. Είναι αίτημα του Συλλόγου», λένε οι εκτιμητές, που ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η προθεσμία των 20 ημερών που έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες, είναι ασφυκτική.
«Ο χρόνος θα έφτανε, αν είχαν υποβάλει όλοι οι εκτιμητές αίτηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι επί συνόλου 658 εκτιμητών, οι… γενναίοι που ανταποκρίθηκαν είναι περίπου 200. Και σαν να μην έφτανε ο μικρός αριθμός όσων θα εμπλακούν στην περιπέτεια των νέων αντικειμενικών αξιών, σήμερα στη ΓΓΠΣ θα γίνει και 4ωρη κλήρωση, προκειμένου να μοιραστούν οι ενδιαφερόμενοι κατά Ζώνες και να καλυφθούν ακόμα και οι περιοχές που έμειναν στα αζήτητα.
Πέρα από τις διαδικαστικές δυσκολίες, που δεν είναι αμελητέες, οι εκτιμητές που θα διοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη ρίζα του προβλήματος. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η ελλιπέστατη βάση δεδομένων, λόγω των ελάχιστων νέων συμβολαίων, ειδικά σε νεόδμητα ακίνητα. Οι ίδιοι οι εκτιμητές, αν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, σημειώνουν ότι έχουν αρχεία από τις περιοχές και δηλώνουν έτοιμοι να ζητήσουν και να επεξεργαστούν πρόσθετα στοιχεία από όλες τις διαθέσιμες πηγές π.χ. από την Τράπεζα της Ελλάδας, από τα αρχεία της ΑΑΔΕ για τα μισθώματα, από τους συμβολαιογράφους και τους μεσίτες.
Ωστόσο ακόμα κι έτσι το πρόβλημα παραμένει, εξ ου και το πρόσφατο ναυάγιο της Ομάδας Εργασίας, που επεξεργάστηκε τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Ο μεγαλύτερος γρίφος είναι φυσικά οι περιοχές με μηδενικές αγοραπωλησίες, οι οποίες δεν είναι λίγες. Οι εκτιμητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν στοιχεία από γειτονικές περιοχές και να τα προσαρμόσουν αναλόγως. Την ίδια συνταγή, της «προσαρμογής», λένε ότι θα ακολουθήσουν και στις περιοχές όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων αφορούν κυρίως σε παλαιά και πολύ παλαιά ακίνητα, με τη βοήθεια των ειδικών συντελεστών παλαιότητας.
Έχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τονίζουν πως τον τελευταίο λόγο στις αντικειμενικές αξίες θα έχει το υπουργείο Οικονομικών. «Εμείς θα κάνουμε μόνο τις εισηγήσεις. Το υπουργείο είναι αυτό που θα κάνει το cross checking (διασταυρώσεις) με τα στοιχεία που διαθέτει από την Ομάδα Εργασίας και τον ειδικό αλγόριθμο» σημειώνουν χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα «φιλτράρει» τις δύσκολες εισηγήσεις π.χ. αυξήσεις στις «λαϊκές» συνοικίες, προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές.
Την ίδια ακριβώς εκτίμηση κάνουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι περιμένουν ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών στα μέσα Φεβρουαρίου, θα περάσουν από ψιλό κόσκινο στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, πριν πάρουν την οριστική τους μορφή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «συνταγή», το μίγμα των νέων αντικειμενικών αξιών θα είναι τέτοιο, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο το επόμενο στάδιο ήτοι η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αποφέρει το ίδιο ακριβώς εισπρακτικό αποτέλεσμα.