400.000 είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας που απολάμβαναν κάθε χρόνο οικονομικές διακοπές μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού. Μαζί τους «ανέπνεαν» και 2.700 επιχειρήσεις-καταλύματων σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν φτάνουν, συνήθως , ξένοι τουρίστες.
Κι ενώ οι εισφορές των εργαζομένων έχουν ήδη παρακρατηθεί, το ύψος τους φτάνει τα 50-60 εκατ. Ευρώ, η εκτέλεση του προγράμματος για φέτος είναι αμφίβολη μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας.
Ειδικά σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη του κοινού μικραίνει μέρα με την ημέρα και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού πολλαπλασιάζονται τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κρίνονταν απ' όλους ως κάτι παραπάνω από απαραίτητα.
Αντί αυτού όμως , οι δικαιούχοι χάνουν οποιαδήποτε ελπίδα, οι περιοχές που υποδέχονταν κατά κύριο λόγο κοινωνικό τουρισμό είναι σε απόγνωση ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 7.500 θέσεις εργασίας.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις λουτροπόλεις της χώρας που λειτουργούν κατά 90% με κοινωνικό τουρισμό, κινδυνεύοντας να μετατραπούν σε πόλεις – φαντάσματα, χωρίς κόσμο και ζωή.
Σε μια προσπάθεια να διασωθεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο παρουσίασε αναλυτική πρόταση με την οποία αναλαμβάνει το ίδιο να καλύψει το κενό που αφήνει η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και επιπλέον προτείνει να ενοποιηθούν όλα τα επιμέρους προγράμματα κοινωνικού τουρισμού σε ένα (ΕΟΤ, ΟΓΑ, κτλ) .
Το ΞΕΕ αναλαμβάνει την πιστοποίηση των ξενοδοχείων που θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα, την συγκέντρωση των τιμών και των χρονικών περιόδων και την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω εντύπων και ηλεκτρονικά.
Αρκεί το Κράτος να διοχετεύσει τα χρήματα που έχει ήδη συλλέξει από τις εισφορές των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού όπως έκανε ως τώρα. Προτείνει μάλιστα την εισαγωγή στο πρόγραμμα ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών και την επέκτασή του και εκτός τουριστικής περιόδου.
Η πρόταση έχει ήδη την σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, μένει να συμφωνήσουν και τα αρμόδια υπουργεία. Αν βέβαια καταργηθούν όλα τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού -σε σύνολο περίπου 800.000 δικαιούχοι- τα χρήματα που υπολογίζεται ότι θα μείνουν στο Δημόσιο είναι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με το ΞΕΕ) από τις ήδη παρακρατημένες εισφορές των εργαζόμενων.