Την αποχαιρετιστήρια έκθεσή της εγκαινιάζει αύριο η Εθνική Πινακοθήκη, με 270 έργα «Από τις συλλογές του Ιδρύματος Λεβέντη».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Εθνική Πινακοθήκη θα μετακομίσει στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο άλσος Στρατού, στο Γουδί, προκειμένου να ξεκινήσουν το φθινόπωρο οι εργασίες επέκτασης και ανάπλασης του κτιρίου της Βασ. Σοφίας.
Οι συλλογές του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους, όπως είναι διαρθρωμένες σε τρεις ενότητες: στη δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική 17ου- 20ου, την ελληνική 19ου- 20ου και την κυπριακή ζωγραφική, με έργα αντιπροσωπευτικά των Κυπρίων ζωγράφων της πρώτης και δεύτερης γενιάς.
Και οι τρεις ενότητες έχουν ως βασικό πυρήνα τα έργα που απέκτησε ο Κύπριος επιχειρηματίας Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Οι συλλογές σταδιακά εμπλουτίστηκαν και αναμένουν το αθηναϊκό κοινό να περιηγηθεί στην έκθεση.
Η πρώτη ενότητα, η επονομαζόμενη «Συλλογή του Παρισιού», είναι τα έργα δυτικοευρωπαίων ζωγράφων που συνέλεξε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τη δεκαετία του ΄50 έως το 1970 και στέγαζε στην ιδιωτική του κατοικία στο Παρίσι. Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθενται από αυτή την ενότητα 67 ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια μεγάλων ονομάτων όπως Ρενουάρ, Πισαρό, Μονέ, Σινιάκ, Σαγκάλ.
Στην ενότητα Ελλήνων καλλιτεχνών κυριαρχούν ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια που αγόρασε ο Α. Γ. Λεβέντης, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα, το 1973 και περιελάμβανε 190 λάδια, σχέδια χαρακτικά. Στη πορεία, η συλλογή συμπληρώθηκε με ακόμα 70 έργα εμπλουτίζοντας την εικόνα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα.
Ενδεικτικά ονόματα της συλλογής σε αυτή την ενότητα από τους Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Πανταζή, στους Παρθένη, Μαλέα, Παπαλουκά, ως την γενιά του 30, Κόντογλου, Γκίκα, Εγγονόπουλο, στον Τσαρούχη και τον Μόραλη.
Από την ενότητα Κυπρίων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, το κοινό γνώρισμα των οκτώ καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση (ανάμεσά τους οι Κισσονέργης, Διαμαντής, Γεωργίου, Κάνθος, και ο νεότερος Χριστόφορος Σάββας) είναι ότι εστίασαν ο κάθε ένας τις δικές του διαφορετικές αφηγήσεις.
Την έκθεση «Από τις συλλογές του Ιδρύματος Λεβέντη» στην Εθνική Πινακοθήκη, επιμελήθηκαν οι Εβίτα Αράπογλου και Μαρία Κατσανάκη.
«Η ευφρόσυνη αύρα των έργων τέχνης της πλούσιας αυτής συλλογής έρχεται να φέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη ζοφερή ατμόσφαιρα της οικονομικής κρίσης που χειμάζει τον ελληνικό λαό» έλεγε σήμερα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη, χαιρετίζοντας την έκθεση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)