Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, καθώς, όπως καταγγέλλουν, είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, ενώ οι μισθοί τους έχουν μειωθεί κατά 50%.
Το iefimerida επισκέφθηκε το Ευγενίδειο και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, μίλησε με τους εργαζόμενους αλλά και με την διοίκηση του νοσοκομείου. «Μας οφείλουν τους μισθούς τεσσάρων μηνών. Έχουμε φθάσει σε σημείο να μην έχουμε χρήματα για να έρθουμε στη δουλειά. Πολλοί εργαζόμενοι δανείζονται για να πληρώσουν τα εισιτήρια τους», δηλώνει στο iefimerida ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου κ. Κωνσταντίνος Φραγκιαδάκης.
Οι εργαζόμενοι έκαναν έρανο!
Λόγω της απελπιστικής κατάστασης στην οποία, όπως λένε, βρίσκονται οι εργαζόμενοι, στην είσοδο του νοσοκομείου είχαν τοποθετήσει ένα κουτί για έρανο, στο οποίο συγκέντρωναν χρήματα για τις οικογένειες τους, από τις προσφορές των ασθενών και των συγγενών. Σε αυτό υπήρχε η επιγραφή: «Λόγω εξαθλίωσης των οικογενειών μας παρακαλούμε για την οικονομική σας στήριξη. Και η πιο μικρή βοήθεια σας για μας είναι πολύτιμη. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Ευγενιδείου». Το κουτί αυτό όμως, αφαιρέθηκε τελικά από την είσοδο πριν από λίγους μήνες. «Οι συγγενείς που έρχονταν έβαζαν χρήματα στο κουτί και με αυτά πηγαίναμε και αγοράζαμε εισιτήρια του μετρό για να δίνουμε στους εργαζόμενους. Εξευτελιστικές καταστάσεις. Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο που δουλεύει, το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο, χωρίς να είναι πανεπιστημιακό, είναι Ανώνυμη Εταιρεία, μεγαλομέτοχος είναι το πανεπιστήμιο», προσθέτει ο κ. Φραγικαδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο είναι Ν.Π.Δ.Δ., λειτουργεί κάτω από ένα ιδιαίτερο καθεστώς, καθώς υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και το διαχειρίζεται μια Ανώνυμη Εταιρεία που ανήκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 99,7%. Ωστόσο, δεν λειτουργεί ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο, (όπως λειτουργεί για παράδειγμα το Αρεταίειο), αλλά ως ιδιωτικό. Όπως διευκρινίζουν οι εργαζόμενοι οι μισθοί δεν καταβάλλονται από το δημόσιο, ούτε επιχορηγείται από το Κράτος. Παρά ταύτα, στην πλειονότητα τους οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο χρησιμοποιούν την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του νοσοκομείου. Στο Ευγενίδειο δουλεύουμε με τα κακά ενός ιδιωτικού αλλά και με τα κακά ενός δημοσίου νοσοκομείου», επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Η επέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Ευγενίδειο
Υπενθυμίζεται, ότι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο είχε χειρουργηθεί τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση κήλης. Τότε μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε επικριθεί από στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς σε ανάρτηση του στο twitter είχε αφήσει να εννοηθεί πως το Ευγενίδειο, όπου εισήχθη, είναι δημόσιο νοσοκομείο, γράφοντας συγκεκριμένα μετά το εξιτήριο που πήρε: «Τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξης μας, πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό».
Το σχόλιο του κ. Τσίπρα καυτηρίασε και η ΠΟΕΔΗΝ που είχε δηλώσει: «Μπερδεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Δεν χειρουργήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο. Χειρουργήθηκε στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο που είναι Ανώνυμη Εταιρεία και λειτουργεί αποκλειστικά ως ιδιωτικό νοσοκομείο».
Ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου κ. Φραγκιαδάκης υποστηρίζει στο iefimerida ότι όταν χειρουργήθηκε εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, οι εργαζόμενοι τον είχαν ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Είχαμε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και αργότερα του στείλαμε και επιστολή, του είπαμε ότι είμαστε απλήρωτοι. Στην αρχή δεν το πίστευε γιατί δεν είχε καταλάβει ποιο είναι το καθεστώς του πανεπιστημίου», επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Έλλειψη προσωπικού, κλειστές κλίνες στη ΜΕΘ
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας είχε ξεκινήσει το 2010 και έχει φθάσει και τους 8 μήνες. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης προσωπικού ένα τμήμα έχει κλείσει, ένα ακόμη υπολειτουργεί ενώ έκλεισαν 5 κλίνες στη ΜΕΘ.
«Από αυτά που είχε προτείνει σε μια μελέτη ο ΙΟΒΕ το 2010, για τη βιωσιμότητα του Ευγενιδείου, το μόνο που έκανε το Δ.Σ. ήταν να μειώσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ούτε ανάπτυξη έκανε, ούτε αύξηση του κύκλου εργασιών. Απεναντίας εσκεμμένα μειώθηκε ο κύκλος εργασιών κλείνοντας τμήματα ώστε το Ευγενίδειο να έχει λιγότερα έσοδα. Αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί ο πρώτος όροφος και ο τρίτος όροφος έχει κλείσει τελείως, υπήρχαν τμήματα νοσηλείας. Επιπλέον, στη ΜΕΘ από τα 12 κρεβάτια που λειτουργούσαν σήμερα λειτουργούν τα 7, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το 2010 ήμασταν 220 εργαζόμενοι και τώρα είμαστε 126 και η μισθοδοσία έχει μειωθεί περίπου 50%», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου κ. Αριστείδης Γεωργάλας.
Το σκάνδαλο στο Ευγενίδειο το 2010
Το 2010 μετά και από καταγγελίες εργαζομένων, στη Δικαιοσύνη έφθασε ένα μεγάλο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, που φέρεται να δημιούργησε μια τεράστια τρύπα εκατομμυρίων ευρώ. Το «πάρτι» στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, από τότε άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα και η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.
«Το 2010 είχε γίνει μετά από δική μας παρέμβαση από τον τότε πρύτανη κ. Πελεγρίνη ένας έλεγχος όπου βρέθηκαν τα αίσχη, μια κακοδιαχείριση στο μεγαλείο της. Αυτή η έκθεση μπήκε στο συρτάρι, δεν αναζήτησε καμία ευθύνη από κανένα Δ.Σ., από εκείνον που έκλεβε μέσα στο νοσοκομείο. Τίποτα δεν έγινε. Έτσι προέκυψε αυτό το χρέος των 8 εκατομμυρίων. Η καταγγελία βγήκε στην επιφάνεια μετά από δική μας παρέμβαση πριν από 3 χρόνια και περιμένουμε να δούμε τι γίνεται. Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η Δικαιοσύνη; Οι εργαζόμενοι πραγματικά απορούν», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο κ. Γεωργάλας.
Όπως βλέπετε και στο έγγραφο που δημοσιεύει το iefimerida, τον περασμένο χρόνο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο στο Ευγενίδειο, υποστήριζε πως «κατόπιν διαβίβασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανώνυμης καταγγελίας εργαζόμενου στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», σχετικά με τον επικαλούμενο παράνομο πλουτισμό του Προέδρου του Δ.Σ. και κακοδιαχείριση του Ιδρύματος, κατά την τριετία 2006 – 2010, σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου η οποία χρεώθηκε την 13-11-2015 σε Εισαγγελέα προς επεξεργασία και εν συνεχεία (την 28-12-2015) συσχετίστηκε στη με (….) ποινική δικογραφία».
Ευθύνες στον ΕΟΠΥΥ επιρρίπτει η διοίκηση του Ευγενιδείου
Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου δηλώνει στο iefimerida πως «το πρόβλημα στο Ευγενίδειο οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να πληρώσει» και εκφράζει την αισιοδοξία του πως το επόμενο διάστημα η καταβολή της μισθοδοσίας θα ομαλοποιηθεί, ενώ όπως λέει έχει αποφασιστεί να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. «Όταν παρελήφθη το Ευγενίδειο από την πρυτανεία στο νοσοκομείο υπήρχαν χρέη 7 μηνών, σήμερα ο μέσος όρος καθυστέρησης καταβολής των μισθών είναι 2 μήνες. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να πληρώσει. Αν ο ΕΟΠΥΥ ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στο Ίδρυμα δεν θα υπήρχε πρόβλημα», υποστηρίζει ο κ. Στεφανάδης.
Αναφερόμενος στις μειώσεις των μισθών που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μειώθηκαν μονομερώς κατά 50%, ο κ. Στεφανάδης επισημαίνει πως «υπάρχει πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει ότι ήταν νόμιμη η μείωση των μισθών». Μάλιστα, απέστειλε στο iefimerida και αντίγραφο της σχετικής απόφασης του Πρωτοδικείου. Ο κ. Στεφανάδης επιπλέον τονίζει πως η κατάσταση στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο «είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν από 3 χρόνια. Δεν κινδυνεύει με πτώχευση, ενώ πριν υπήρχε αυτός ο κίνδυνος».