Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι απαιτείται τολμηρό σχέδιο αλαγών μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ειδική αναφορά στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν και που - όπως είπε - επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη γι’ αυτήν την Κυβέρνηση είναι η τελευταία της προτεραιότητα.
«Οι πιο αναπτυξιακές δαπάνες, αυτές του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκαν κατά 800 εκατ. Επισημαίνω μάλιστα, κάτι, που από μόνο του επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη γι’ αυτήν την Κυβέρνηση είναι η τελευταία της προτεραιότητα. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Ουδέποτε και καμία άλλη Κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε «μόλις 5,9 δις ευρώ για επενδύσεις, όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τελικά ενδιαφέρεται να την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε πως ενώ η Ελλάδα οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος, δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών: «Η χώρα χρειάζεται πολλά και η Κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Το 2017 είχαμε μισή ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις και σοβαρή απόκλιση από το μέσο όρο της ΕΕ. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο. Η μόνη χώρα που αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο ήταν η Ελλάδα. Αυτό φυσικά συνέβη εξαιτίας συγκεκριμένων εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης».
Αυτό που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση μετά την ολοκήρωση του πρόγραμματος, δεν μοιάζει με «καθαρή έξοδο» από τα προγράμματα προσαρμογής
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι «δεν υφίσταται καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, την οποία η κυβέρνηση «διατυμπανίζει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνησή τους σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής: Έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του Α.Ε.Π. για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Έχουν συμφωνηθεί υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Και βέβαια έχει συμφωνηθεί εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής ».
Μάλιστα, παρατήρησε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να «αποφύγει τον τοξικό όρο «Μνημόνιο» και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναγκαία μια συμφωνία μετά την ολκλήρωση του τρίτου προγράμματος
Κατά τον κ. Μητσοάκη είναι αναγκαία και απαιτείται μια αποτελεσματική συμφωνία για την μετά την επόμενη ημέρα μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. «Η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο 2018 είναι αναγκαία, αλλά μη ικανή συνθήκη ούτε για την έξοδο από την κρίση ούτε βέβαια για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας. Απαιτείται συνεπώς μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα. Μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι «δεν θα γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος» καθώς «εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις πόσο μάλλον ιδεοληψίες. Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε να δίνουμε στους πολίτες ευκαιρίες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχειας. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημόσιας εκπαίδευσης ως του σημαντικότερου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας».
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δυναμική της. Για να ξεφύγουμε επιτέλους από την κατάρα του Σίσυφου. Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να σπρώχνει συνέχεια τον βράχο μόνο για να τον βλέπει να κατρακυλά πάλι πίσω», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Κάλεσμα για επενδύσεις
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά, απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Από τους ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η Κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας οι Γάλλοι – ίσως λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας – δεν φείδονται καλών λόγων. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς. Διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο».
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο Κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα τρεις Γάλλοι Πρόεδροι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάντ και τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι «στήριξαν με αποφασιστικότητα τη χώρα μου σε κρίσιμες στιγμέ» αλλά και πολλές και σημαντικές γαλλικές επιχειρήσεις παρέμειναν δραστήριες στην Ελλάδα ακόμη και την ώρα που ελληνικές επιχειρήσεις έφυγαν από την πατρίδα μας».
Κάλεσε δε και πάλι τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. Να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που η χώρα μας παρέχει και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια Κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις. «Επενδύστε άφοβα και με εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Θα κερδίσουμε όλοι. Οι γαλλικές εταιρείες θα ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία των σπουδαίων γαλλικών επιχειρήσεων σε πολλούς και σημαντικούς τομείς» επεσήμανε.
Εκανε τέλος λόγο για επικείμενη «ριζική πολιτική αλλαγή» που θα επιτρέψει την εφαρμογή του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση. Μια πολιτική αλλαγή που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της και τη θέση που της αρμόζει. Στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Πηγή Φωτό: intimenews