Στον απεργιακό κλοιό που βρίσκεται η Ελλάδα ενόψει της ψήφισης «ορισμένων από τα πλέον ευαίσθητα πολιτικά μέτρα» αναφέρεται σε άρθρο του ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι στα σχεδόν εννέα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει περίπου 50 γενικές απεργίες καθώς οι εργαζόμενοι θεωρούν ιερό το δικαίωμα στις εργατικές κινητοποιήσεις, το οποίο η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε να περιορίσει με το πολυνομοσχέδιο.
Προσθέτει ακόμη ότι το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για χρέη προς το Δημόσιο «προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους κυβερνώντες αριστερούς, πολλοί εκ των οποίων ξεκίνησαν από το συνδικαλιστικό κίνημα.»
Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, τονίζει ότι αν και αναμένεται να περάσουν οι περίπου 100 μεταρρυθμίσεις -προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «ο πρωθυπουργός Τσίπρας αναγκάστηκε να επιβληθεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δουν την ευρύτερη εικόνα: ότι, μόλις εγκριθούν τα μέτρα, η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση νέων δόσεων, προτού λήξει το τρίτο και, ας ελπίσουμε, τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.»
Η εφημερίδα φιλοξενεί μεταξύ άλλων δηλώσεις πολιτικών αναλυτών, όπως του Παντελή Καψή: «Πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστατωμένοι επειδή τα μέτρα αυτά πλήττουν την αριστερή ιδεολογία και τα συναισθήματά τους».
Επισημαίνει δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να κάνει μια “καθαρή έξοδο” από την επιτήρηση των πιστωτών, υπολογίζοντας ότι μια επιτυχημένη αξιολόγηση θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές, που θα επιτρέψει στη χώρα να φτιάξει ένα μαξιλαράκι μετρητών προτού λήξει επίσημα το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ ευρώ».
Και το άρθρο καταλήγει: «Για τον Τσίπρα προσωπικά η ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την πολιτική του επιβίωση δεδομένης της δραματικής διολίσθησης της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας. Την Κυριακή ειπώθηκε ρητά στην Αθήνα ότι η διεθνής επιτήρηση είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα. Η ελάφρυνση του χρέους, είπε ο απερχόμενος επικεφαλής του Euro Working Group και κεντρικός παίκτης στο δράμα του ελληνικού χρέους, Τόμας Βίζερ, είναι πιθανή μόνον αν η Αθήνα προωθήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης».