Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι Ελληνες τραπεζίτες συνταντώνται στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του SSM , Ντάνιελ Νουί. Με δεδομένο ότι η πορεία αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
Το μήνυμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού προς τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες είναι να επικεντρωθούν στους πλειστηριασμούς, καθώς μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των κόκκινων δανείων επιτυγχάνεται μέσω διαγραφών.
Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά 2,4% και 5,5% συγκριτικά με το τέλος του Ιουνίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, φθάνοντας στα 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 7,6% ή 8,2 δισ. ευρώ.
Τα stress test θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να έχει βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.
Το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να διαψευστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η μεθοδολογία του stress test θα είναι ενιαία για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είναι οι μακροοικονομικές και άλλες παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου.