Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της προέδρου Εφετών που διέταξε την εκ νέου σύλληψη ενός εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Με απόφαση της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου (υπ΄ αριθμ. 773/2018) απορρίφθηκε το αίτημα της τακτικής προέδρου της εν λόγω επιτροπής Ευγενίας Μυλωνοπούλου και παράλληλα προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, να παραιτηθεί λόγω κωλύματος από την Επιτροπή Προσφυγών, που συμμετείχε στην υπόθεση ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα.
Η αίτησή της απορρίφθηκε, «διότι δεν ερείδεται σε καμία διάταξη νόμου ή γενική αρχή του δικαίου», αλλά και «ουδείς προέβαλε οιονδήποτε λόγο εξαίρεσής της».
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και παράλληλα τακτική πρόεδρος της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου Ευγενία Μυλωνοπούλου, την περασμένη Δευτέρα (8.1.2018), με προσωρινή διαταγή της «πάγωσε» την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, που είχε χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Λίγες μέρες νωρίτερα (4.1.2018) η Ευγενία Μυλωνοπούλου είχε δηλώσει κώλυμα να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος (πρόεδρος) στην Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου που ήδη εξετάζει με τη συμμετοχή της, το αίτημα ενός Τούρκου-μέλους του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι «8» και αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Αύριο εξετάζεται η απόφαση της ΕΛΑΣ για την εκ νέου κράτηση του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου
Παράλληλα, αύριο ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση ενός εκ των «8» που εκδόθηκε μετά την επίμαχη προσωρινή διαταγή της Ευγενίας Μυλωνοπούλου.
Αύριο, θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της επίμαχης αστυνομικής απόφασης, αν δηλαδή ο Τούρκος στρατιωτικός καλώς επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης. Όπως ανέφεραν νομικοί, είναι μικρές οι πιθανότητες ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η όλη διαδικασία είναι τυπική και ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης αλλά περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων.
Οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πριν ο ίδιος αποφανθεί επί της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις, όπως δικονομικά χαρακτηρίζονται, σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)