Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία η πρώην πορνοστάρ Μπριζίτ Λαέ, η οποία δήλωσε την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, στο κανάλι BFM-TV ότι «μπορεί κάποιος να έχει οργασμό όταν τον βιάζουν» -αυτά ήταν τα ακριβή λόγια της.
Το είπε σε αντιπαράθεση με την επικεφαλής φεμινιστικής οργάνωσης Caroline De Haas, η οποία υποστήριζε ότι «η βία εμποδίζει την απόλαυση στο σεξ».
Η πρώην πορνοστάρ δέχτηκε σκληρές επιθέσεις στα social media και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να απολογηθεί το βράδυ της Πέμπτης και να ζητήσει συγγνώμη.
«Λες κάτι και αμέσως το γυρνάνε στα social media και μετά πρέπει να ζητάς συγγνώμη. Αφού έτσι λειτουργεί ο κόσμος, ε, λοιπόν, κι εγώ ζητώ συγγνώμη», είπε, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κλαίει, αφού δέχτηκε βροχή ερωτήσεων στο κανάλι TV5 Monde.
«Λυπάμαι που αυτή η φράση μου βγήκε από το πλαίσιο», πρόσθεσε η Μπριζίτ Λαέ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό που είπε για τον βιασμό και την απόλαυση «είναι, δυστυχώς, αλήθεια».
Η Μπριζίτ Λαέ, μαζί με τη Γαλλίδα σταρ Κατρίν Ντενέβ και άλλες 100 γυναίκες είχαν συνυπογράψει την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο στη Le Monde, στο οποίο υπερασπίζονταν το ανδρικό «πείραγμα» (την σεξουαλική παρενόχληση, εν ολίγοις) και επέκριναν τις φεμινίστριες που ζητούν εκδίκηση για βιασμούς και παρενόχληση.
Το εν λόγω άρθρο προκάλεσε σάλο, έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε αιτία για να γραφούν άλλα άρθρα και κείμενα, εις απάντησιν.
Tι έγραφαν οι 100 γυναίκες
«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της παρενόχλησης, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία» δήλωναν οι 100 γυναίκες που συνυπέγραψαν το κείμενο στη Le Monde, υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν το είδος του φεμινισμού που εκφράζει ένα «μίσος προς τους άνδρες».
Μιλούν για «πουριτανισμό», για «αλυσόδεση» των γυναικών στο καθεστώς των «αιώνιων θυμάτων», κάτω από την επήρεια των «δαιμόνων φαλλοκρατών» και υπογραμμίζουν:
«Αυτός ο πυρετός να σταλούν "τα γουρούνια" στα σφαγεία, όχι μόνο δεν βοηθούν τις γυναίκες να αυτονομηθούν, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρήσκων εξτρεμιστών και των πιο επικίνδυνων αντιδραστικών, στο όνομα του καλού και της ηθικής».
Liberation κατά Κατρίν Ντενέβ
H εφημερίδα Liberation έδωσε έμφαση στις τρεις πιο γνωστές γυναίκες, από τις 100 που συνυπογράφουν: Της Κατρίν Ντενέβ (74 ετών) της Κατρίν Μιγιέ (69) και της Μπριζίτ Λαέ (62). Και τις έκανε εξώφυλλο.
Η Μπριζίτ Λαέ, ηθοποιός και ραδιοφωνική παρουσιάστρια, υπήρξε μια από τις πρώτες σταρ του πορνό- κινηματογράφου, κατά την περίοδο 1970 - 1980.
Η Κατρίν Μιγιέ, κριτικός τέχνης και συγγραφέας, έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό σκανδαλίζοντας το κοινό με την τολμηρή αυτοβιογραφία της «Η σεξουαλική ζωή της Κατρίν Μιγιέ».
Ενα από τα πολλά άρθρα της Liberation εναντίον του άρθρου της Κατρίν Ντενέβ είναι και της αρθρογράφου Annette Lévy-Willard, η οποία γράφει μεταξύ άλλων:
«Βαριά υπονοούμενα, τσιμπηματάκια στο μετρό, ίσως και βιασμοί, δεν πειράζει. Εμείς, οι Πραγματικές Γαλλίδες, ξέρουμε τι είναι η σεξουαλική επανάσταση. Η εσωτερική μας ελευθερία δεν βιάζεται. Και τόσο το χειρότερο αν δεν μπορούμε να πείσουμε την Μαριάμα, την οποία ο σύζυγός της μαχαίρωσε 23 φορές και την πέταξε από το παράθυρο.
Επιστρέφω από το εξωτερικό και ανακαλύπτω, ω, ότι οι συμπατριώτισσές μου, οι Πραγματικές Γαλλίδες, επέστρεψαν και πολεμάνε ...για τους άνδρες. Επιτέλους! Ευχαριστώ. Είχα αρχίσει να τους λυπάμαι. Εκατό περίπου γυναίκες βγήκαν θαρραλέα να τους υπερασπιστούν, στην Le Monde, την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, δυστυχώς επέτειο από τη γέννηση της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Τυχαίο.
Ε, λοιπόν, εμείς οι Γαλλίδες είμαστε έτοιμες να υπερασπιστούμε όλους αυτούς τους άνδρες οι οποίοι «κατηγορούνται, τιμωρούνται και στέλνονται στο σφαγείο». Δηλαδή, παραλίγο να στείλουμε, εξαιτίας αυτού του φρικτού #MeToo των στερημένων, κακογαμημένων ή εντελώς αγάμητων γυναικών, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες στα στρατόπεδα επανεκπαίδευσης. Στη Βόρεια Κορέα. Αλλά, σώθηκαν, από εμάς τις Πραγματικά Ελεύθερες Γαλλίδες, οι οποίες αντιστεκόμαστε στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και αγωνιζόμαστε για τον δίκαιο αγώνα των ανδρών. Καθώς και για το νόμιμο δικαίωμα των γυναικών να παρενοχλούνται σεξουαλικά.
Εμείς στη Γαλλία δεν είμαστε όπως αυτές οι σφιγμένες, πουριτανές Αμερικάνες. Εμείς, οι Πραγματικές Γαλλίδες ξέρουμε τι είναι το σεξ. Αρχίζει από την παλιά γαλλική παρενόχληση, ναι αγαπητές μου. Τότε, που μας άνοιγαν την πόρτα (σε δωμάτιο ξενοδοχείου) ή μας έκαναν χειροφίλημα. Η ευγένεια θέλει να μην αφήνεις την γκόμενα να γυρίζει στο δρόμο, αλλά δεν το έγραψαν ακριβώς έτσι στο κείμενο, οι 100 συνυπογράφουσες...
Εμείς οι ελεύθερες Γαλλίδες ξέρουμε να περνάμε από την ευγένεια στο σεξ, η σεξουαλική απελευθέρωση είναι η ειδικότητά μας. Οπως είπε και η Κατρίν Ντενέβ «η ελευθερία να παρενοχλείς είναι απαραίτητη στην σεξουαλική ελευθερία». Απαραίτητη! Ναι, και στο μετρό, darling, το να σε ακουμπάνε δεν είναι φοβερό, αλλιώς εκφράζεις «μια μεγάλη σεξουαλική μιζέρια».
Επομένως, χαϊδέψτε, ακουμπήστε, τσιμήστε, κολλήστε, χυθείτε στο μετρό από τις 8 το πρωί, θα κάνουμε σαν να είναι «μη γεγονός». Είμαστε θαρραλέες, και το επαναλαμβάνουμε: «Σας παρακαλούμε, παρενοχλείστε μας!». Εμείς δεν είμαστε αυτές οι κρυόμπλαστες οι οποίες για να τελειώνουν πια με την σεξουαλική βία καταθέτουν τις μαρτυρίες τους στο #MeTo, επειδή «μισούν τους άνδρες και την σεξουαλικότητα», όπως έγραψε και η Κατρίν Ντενέβ. Εμείς αλλάζουμε και hashdag, το κάνουμε #PasNous ! -#ΟχιΕμείς!».