Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και προβληματισμούς εκφράζει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την διαμεσολάβηση.
«Προβληματισμός δύναται να δημιουργηθεί, κατ’ αρχάς, ως προς το κατά πόσον η έκταση της υποχρεωτικής προσφυγής στη διαμεσολάβηση, οι ειδικότεροι όροι οι οποίοι διέπουν τη διεξαγωγή της, καθώς και το κόστος που αυτή συνεπάγεται, θίγουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 20), αλλά και στα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Μάλιστα η έκθεση αναφέρεται και στον κίνδυνο υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών που, καθώς με τις προωθούμενες κυβερνητικές διατάξεις υποχρεώνονται να προσφεύγουν σε διαμεσολαβητές για μια σειρά αστικών και εμπορικών διαφορών ακόμα και μικρής αξίας.
«Επισημαίνεται, μάλιστα, ιδίως, ότι η παράσταση με πληρεξούσιο δικηγόρο, αλλά και η αμοιβή διαμεσολαβητή, η οποία είναι (εκτός ειδικότερων περιπτώσεων, περιοριστικώς αναφερόμενων στο άρθρο 194) κατ’ ελάχιστον 170 ευρώ για δύο ώρες, και για απασχόληση πάνω από δύο ώρες η ελάχιστη ωριαία αμοιβή είναι 100 ευρώ, δύναται να οδηγήσει σε υπέρμετρο για τον πολίτη κόστος της διαμεσολάβησης, καθώς νομοθετικώς καθορίζονται, εν προκειμένω, μόνο κατ’ ελάχιστον τα όρια αμοιβής των διαμεσολαβητών, όχι δε και τα μέγιστα όρια αυτών».
Ο εισηγητής της δημοκρατική συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ρύθμιση business της κυβέρνησης και ανέφερε ότι εάν το κόμμα του βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας θα την κατάργηση με ένα νόμο και με ενα άρθρο
Στο μεταξύ προβληματισμό και για άμισθα υποθηκοφυλάκεια εκφράζει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Οπως αναφέρει «γεννάται προβληματισμός ως προς τη συνταγματικότητα της ρύθμισης διά της οποίας οι ως άνω υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διά της ένταξής τους στον ιδρυόμενο Φορέα».