«Την ευχή για ελευθερία της πληροφόρησης» εκφράζουν 14 Γάλλοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι στους συναδέλφους τους που βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία.
Σε σημερινό δημοσίευμά τους στον ιστότοπο του γαλλικού περιοδικού L'Obs και στην τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet, ο σκιτσογράφος Πλαντί, οι δημοσιογράφοι Φλοράνς Ομπενά, Εντουί Πλενέλ, Ελίζ Λισέ, Πιέρ Ασκί ή ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Γκονκούρ, Μπερνάρ Πιβό, έγραψαν τις ευχές τους για ελευθεροτυπία κυρίως «για να ξέρουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα ότι δεν τους ξεχνούν» και «για να ακουστεί ο αγώνας τους πέραν των συνόρων», υπογραμμίζει η Cumhuriyet.
Σκίτσο του Πλαντί
«Δεν είσαι μόνος σου Αχμέτ», γράφει ο συγγραφέας Σορζ Σαλαντόν, απευθυνόμενος στον ερευνητικό δημοσιογράφο Αχμέτ Σικ. «Η οικογένειά σου, οι συνάδελφοί σου, οι φίλοι σου στην Τουρκία ή αλλού, είμαστε ένα μικρό μέρος της ελευθερίας που σου έχει αφαιρεθεί, των πουλιών που πετούν από πάνω σου στον ουρανό και του αέρα που σου μιλάει».
Η Φαμπιέν Σαντές, του France Inter, εκφράζει τις ευχές της στην Ζεχρά Ντογάν, μία νεαρή κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνη που βρίσκεται στην φυλακή. «Για το 2018, σου εύχομαι ελευθερία. Αυτή των μετακινήσεων, αυτή επίσης του να γράφεις και να ζωγραφίζεις, όπως το κάνουμε εμείς εδώ χωρίς να συνειδητοποιούμε πλήρως την τύχη μας».
Τις ευχές τους εκφράζουν επίσης ο κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ, οι δημοσιογράφοι Ανίκ Κοζάν, Μαρί-Μονίκ Ρομπέν, Πατρίκ ντε Σεντ-Εξιπερί και Ζαν-Κλοντ Γκιγεμπό και η γυναίκα των γραμμάτων Κατρίν Κλεμάν.
Τα μηνύματά τους δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποιεί η ένωση Prix Albert Londres 2017 - Scam, σε συνεργασία με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) και την ένωση Informer n'est pas un delit (η Πληροφόρηση δεν είναι αδίκημα).
Η δίκη συνεργατών της εφημερίδας Cumhuriyet, η επόμενη ακροαματική διαδικασία της οποίας προβλέπεται να γίνει στις 9 Μαρτίου, προκαλεί ανησυχία στους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, καθώς περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη χώρα αυτή βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Συνολικά, 17 στελέχη, δημοσιογράφοι και λοιποί εργαζόμενοι τώρα ή στο παρελθόν στην Cumhuriyet δικάζονται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», σε μια υπόθεση που έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση του καταλόγου για την ελευθερία της έκφρασης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» που περιλαμβάνει 180 χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ