Ο Ρονάν Φάροου, 30 ετών σήμερα, διπλωμάτης, ακτιβιστής και δικηγόρος, είναι γιός δύο μεγάλων σταρ: της Μία Φάροου και του Γούντι Αλεν.
Πρόκειται για ένα από τα μυθικά ζευγάρια του Χόλιγουντ, το οποίο όταν χώρισε το 1992, γιατί ο Γούντι Αλεν ερωτεύτηκε την θετή κόρη της Μία Φάροου, το σκάνδαλο κράτησε χρόνια.
Σήμερα, ο 30χρονος Ρονάν Φάροου είναι ο «κυνηγός» του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Είχε προσληφθεί από το 2015, από το κανάλι NBC, για να κάνει μεγάλες έρευνες και είναι αυτός που έβγαλε το «λαυράκι» για τον παραγωγό του Χόλιγουντ. Είναι αυτός που έπεισε δύο γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά, με το όνομά τους, και να κατηγορήσουν για «βιασμό» τον ιδρυτή της Miramax. Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στο New Yorker, έγινε παγκόσμιο σκάνδαλο και ξεκίνησε η πτώση του Γουάινστιν.
Ο Ρονάν Φάροου δούλευε επί 20 μήνες ασταμάτητα στο σκάνδαλο Γουάινστιν, πριν τις αποκαλύψεις. Και αν έδειξε τόση αυταπάρνηση για τον κατηγορούμενο νούμερο ένα του Χόλιγουντ για βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση, είναι επειδή του θυμίζει ένα ζήτημα τραυματικό: την σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο του κινηματογράφου και τον νόμο σιωπής που την περιβάλλει.
Ο Ρονάν Φάροου δεν συγχώρησε ποτέ τον Γούντι Αλεν για την εγκατάλειψη της μητέρας του και τον γάμο του με την θετή της κόρη. Σε σημείο που εγκατέλειψε το όνομα που του είχε δώσει ο Αλεν όταν γεννήθηκε -Satchel, και κράτησε μόνο το Ρονάν.
Εδώ και πολλά χρόνια, ο Ρονάν Φάροου υπερασπιζόταν την Ντίλαν, μια από τις θετές αδελφές του, η οποία έχει κατηγορήσει τον Γούντι Αλεν ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά όταν ήταν 7 ετών.
Με την μητέρα του Μία Φάροου, ολόκληρη η οικογένεια κάνει εχθρικές δηλώσεις κάθε φορά που ο διάσημος σκηνοθέτης είναι κάπου καλεσμένος για βραβείο ή τιμητική βραδυά. Το 2014, όταν ο Γούντι Αλεν έλαβε Χρυσή Σφαίρα στο Χόλιγουντ για το σύνολο της καριέρας του, η Ντίλαν επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον του μέσω των New York Times.
Το 2015, όταν ο θετός πατέρας του παρουσίαζε την ταινία του Irrational Man στις Κάννες, ο Ρονάν Φάροου έγραψε στο Hollywood ότι ο Τύπος καλύπτει την σεξουαλική παρενόχληση και τα θύματα δεν βρίσκουν βήμα για να μιλήσουν.
Οταν ο Ρονάν-Satchel γεννήθηκε το 1987, η οικογένεια ζούσε ευτυχισμένη σε ένα στιλ μποέμ πολυεθνικό, χαρακτηριστικό της Νέας Υόρκης. Ο μικρός Ρονάν είχε ήδη δικό του ψυχαναλυτή από το νηπιαγωγείο. Από πολύ μικρός είχε συνηθίσει να βλέπει την οικογένειά του στα «μανταλάκια». Παππούδες του ήταν η ιρλανδή ηθοποιός Maureen O’Sullivan, (η Τζέην του Ταρζάν) και ο αυστραλός σκηνοθέτης Τζον Φάροου, οι οποίοι σχημάτιζαν ένα ζευγάρι διαχρονικών δυσλειτουργιών και αλκοολισμού.
Ο Ρονάν από μικρός ήταν ιδιοφυής. Σε ηλικία 15 ετών τελείωσε το Bard College, και ήταν ο νεότερος απόφοιτος, στην Βιολογία και την Φιλοσοφία, στην ιστορία του πανεπιστημίου.
Σε ηλικία 16 ετών έγινε δεκτός στο τμήμα ανθρωπιστικού δικαίου στο Γέηλ. Σε ηλικία 21 ετών πήρε άδεια δικηγόρου στη Νέα Υόρκη, ενώ εργαζόταν ταυτόχρονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής βουλής. «Καιγόμουν από επιθυμία να κάνω την δική μου καριέρα, μακριά από την εντυπωσιακή σκιά των διάσημων γονιών μου».
Σε ηλικία 23 ετών έγραφε τις ομιλίες του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν. Μετά τον θάνατο του διπλωμάτη, έγινε σύμβουλος σε θέματα νέας γενιάς στην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο Ρονάν ήταν 5 ετών ότι ξεκίνησε η θύελλα με το διαζύγιο των γονιών του. Η Μία Φάροου, η ηρωίδα της ταινίας «Το μωρό της Ρόζμαρι», του Ρομάν Πολάνσκι, έζησε πάντα μια ζωή έξω από καλούπια: σε ηλικία 21 ετών είχε παντρευτεί τον Φρανκ Σινάτρα που ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερός της. Σε δεύτερο γάμο είχε παντρευτεί τον συνθέτη και μαέστρο Αντρέ Πρεβίν.
Ο Γούντι Αλεν την έκανε πρωταγωνίστρια σε 13 από τις ταινίες του. Εμειναν μαζί 12 χρόνια, αλλά δεν παντρεύτηκαν ποτέ.
Παθιασμένη ακτιβίστρια, τρέχοντας από χώρα της Αφρικής σε ανθρωπιστικές αποστολές, η Μία Φάροου υιοθέτησε 11 παιδιά, όλα χτυπημένα από τη μοίρα: Τον Κορεάτη Moses, ο οποίος έπασχε από εγκεφαλική παραλυσία. Την Quincy, η οποία γεννήθηκε από μια αφρο-αμερικανή, τοξικομανή μητέρα. Τον Βιετναμέζο Minh, ο οποίος ήταν τυφλός. Τον παραπληγικό Suraj, τον οποίο βρήκαν εγκαταλειμμένο σε έναν σταθμό στην Καλκούτα. «Εφτασε σπίτι μας σε ηλικία 10 ετών, δεν μιλούσε καμία γλώσσα, και έγινε ο εξυπνότερος απ’όλους μας», έχει δηλώσει ο Ρονάν Φάροου.
Ισως αυτή η παράδοξη συγκατοίκηση είναι που έδωσε στον Ρονάν την ανάγκη να συμπάσχει με τα θύματα. «Πάντα ήξερα τι σημαίνει να δίνεις φωνή στους νέους που δεν έχουν, στους ανάπηρους, στους απόκληρους, σε όλους που προέρχονται από τις περιθωριακές συνοικίες της κοινωνίας μας», έχει πει.
Το 1992 η οικογένεια Φάροου, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, σοκαρίστηκαν όταν η Μία Φάροου ανακάλυψε στο σπίτι του Γούντι Αλεν φωτογραφίες μιας θετής κόρης της, γυμνές. Η Soon-Yi Previn, είχε υιοθετηθεί στην Κορέα, σε ηλικία 8 ετών από την Μία Φάροου και τον Αντρέ Πρεβίν. Ηταν 35 χρόνια μικρότερη από τον Γούντι Αλεν.
Το ειδύλλιό τους προκάλεσε σκάνδαλο. Η Ντίλαν, 7 ετών τότε, δεν θέλησε ποτέ να ξαναδεί τον θετό πατέρα της. Ο Satchel κράτησε μόνο το όνομα Ρονάν και έκοψε οριστικά τις γέφυρες με τον σκηνοθέτη.
Το τραύμα δεν έφυγε ποτέ. Για την Γιορτή του Πατέρα, το 2012, ο Ρονάν έγραψε ένα ειρωνικό tweet: «Χρόνια πολλά στους πατέρες. Η, όπως λέμε στην οικογένειά μου, Χρόνια πολλά στους θετούς αδελφούς». Η Μία Φάροου, εθισμένη επίσης στο Twitter, επικρότησε: « Boum!».
Το 2013, η Μία Φάροου διέδωσε την φήμη ότι ο Ρονάν ήταν «ίσως» ο γιός του Φρανκ Σινάτρα. Αμέσως, ορισμένοι, έκαναν την σύγκριση και είδαν στα γαλάζια μάτια του Ρονάν Φάροου τον διάσημο τραγουδιστή. Ο Ρονάν περιορίστηκε να σχολιάσει: «Είμαστε όλοι «ίσως» παιδιά του Φρανκ Σινάτρα».
Εκτός από τον Χάρβεϊ Γουάισντιν, η έρευνα του Ρονάν Φάροου αποκαλύπτει το σύστημα κάλυψης των βιασμών στο Χόλιγουντ από τον Τύπο, τα πρακτορεία, τους μεσάζοντες που κάνουν δημόσιες σχέσεις.
Σε ένα κείμενο που έγραψε το 2015 στο Hollywood reporter (« Ο πατέρας μου Γούντι Αλεν και ο κίνδυνος με τα ερωτήματα που δεν τίθενται»), ο Ρονάν Φάροου εκτιμά ότι ο Τύπος πρέπει να ασχοληθεί και με τον Γούντι Αλεν αντί αρνείται να ακούσει τα θύματα με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν μηνύσεις.
«Ο ρόλος μας είναι ακόμη σημαντικότερος όταν το νομικό σύστημα δεν εκπληρώνει την αποστολή του έναντι των αδύναμων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ισχυρούς», έγραφε.
«Συχνά, οι γυναίκες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβάλλουν μήνυση. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να φέρνει νερό στον μύλο». Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι υπάρχει κίνδυνος για έναν δημοσιογράφο να κόψει τις γέφυρες με τους ισχυρούς και να αντιμετωπίσει τους φαν ή τους διαφημιστές.
Και καταλήγει ο Ρονάν Φάροου: «Μια νέα γενιά μίντια, απελευθερωμένων από την συμβατική δημοσιογραφία, αρχίζει να γράφει για την σεξουαλική παρενόχληση που έκαναν οι ισχυροί. Τα πράγματα αλλάζουν».